Zprávy

V řadě zemí Evropy budou akce připomínající "sametovou revoluci"

V řadě zemí Evropy se uskuteční akce, které připomenou 17. listopad 1989 jako počátek "sametové revoluce" v tehdejším Československu. Většinu z nich pořádají Česká centra v jednotlivých zemích, některé akce však vycházejí z iniciativy místních orgánů členských zemí unie. Například ve Francii je hlavní akcí "studijní den" na téma "Česká a slovenská cesta návratu do Evropy 1989-2004". Pořádá ho 8. listopadu pařížské Středisko pro mezinárodní studia a výzkum (CERI). Kromě některých pracovníků této instituce včetně Jacquesa Rupnika a dalších francouzských politologů se ho zúčastní například filosof Václav Bělohradský, jeden z vůdců někdejšího Občanského fóra Jan Urban nebo bývalý slovenský velvyslanec v USA Martin Bútora. Tentýž den pařížské České centrum promítne dokumentární film francouzského režiséra Patricka Volsona Praha - měsíc revoluce.

V Německu připravila berlínská Nadace Roberta Bosche ve spolupráci s Českým centrem a Slovenským institutem v Berlíně kombinovaný večer, který má připomenout hlavní události pádu komunismu v někdejším Československu. Promítat se budou ukázky zpravodajství, které o tehdejších událostech v Československu vysílala německá veřejnoprávní televize ZDF a které bude komentovat tehdejší zpravodaj ZDF v Praze Joachim Jauer. České centrum nachystalo i ukázky z české a slovenské literatury, která toto období nedávné historie umělecky zpracovává.

České centrum ve Vídni připravilo k výročí sametové revoluce 25 akcí, které zahrnují například prezentaci české literatury a umělců. Součástí festivalu, jenž potrvá do poloviny prosince, je také promítání filmů Tomáše Vorla včetně snímků Kamenný most a Cesta z města. V rámci projektu představí v alpské republice svá díla výtvarník Zdeněk Lhotský a fotograf českého původu Antonín Kratochvíl. Doplní je výstava o českých dějinách a historickém vývoji kultury. Plánovaný je také koncert kapel DG 307 a The Plastic People of the Universe. Na blížící se 15. výročí listopadové revoluce upozorňuje vídeňské České centrum i speciální brožurou pod názvem "Frei für die Demokratie" (Zelená demokracii). Na více než dvaceti stranách přináší mimo jiné články osobností, které se zamýšlejí nad vývojem české společnosti od změn zahájených v roce 1989.

Stanislav Gross prý o odposlouchávání Klausových telefonátů nevěděl

Premiér Stanislav Gross podle mluvčí vlády Věry Duškové nic nevěděl o tom, že v době, kdy byl ministrem vnitra, odposlouchávala policie nepřímo i prezidenta Václava Klause. Ministr vnitra František Bublan ČTK řekl, že nemá o této věci žádné informace a nechtěl ji komentovat. Také mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová vzkázala, že k případu se nebude vyjadřovat ani policie. "K tomu já se vůbec nebudu vyjadřovat, to mi nepřísluší," prohlásila. Nevěděla, zda se k věci vyjádří přímo policejní prezident Jiří Kolář. Jeho odchod v pátek požadoval prezident Klaus právě kvůli jeho vyjádřením o tom, že člověk, který nic neprovedl, se nemusí odposlechů bát. "To je věc soudu, zda odposlechy povolí. Jako ministr vnitra do toho nemohl vůbec vstupovat," poznamenala mluvčí Dušková.

Podle sobotních Lidových novin policisté čtvrt roku odposlouchávali podnikatele Ranka Peciče, dlouholetého přítele Klause. Nepřímo tak slyšeli soukromé rozhovory prezidenta nejen při odposlechu telefonu šéfa ODS Mirka Topolánka, který si vyžádal tým detektiva Gejzy Rakaše kvůli případu Kořistka, ale mohli rovněž poslouchat jeho hovory s Pecičem.

Stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer ČTK řekl, že Topolánkův i nejnovější prezidentův případ ukazují skandální přístup policie k ústavně garantovaným základním právům a svobodám občanů, jako je osobní svoboda a nedotknutelnost soukromí. Oba případy podle Langera spojuje "šikanování bezúhonných lidí" ze strany policie. Obecně Langer dodal, že příslušné orgány by měly zveřejnit statistické údaje, kolik odposlouchávaných lidí nakonec skončí u soudu.

"Jestli je pravda, že byl prezident odposloucháván jako vedlejší produkt a informace o tom se dostaly na veřejnost, znamená to, že selhala buď policie, nebo státní zástupce, popřípadě soudce, který odposlech povolili," řekl ČTK předseda sněmovní komise pro kontrolu policejních odposlechů Jiří Bílý. Pokud by se tyto věci potvrdily, je to podle něj minimálně na odstoupení policejního prezidenta Jiřího Koláře a ministra vnitra Františka Bublana, eventuálně i nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové a ministra spravedlnosti Pavla Němce.

ČR dá dva miliony korun na likvidaci ruských chemických zbraní

Český velvyslanec v Londýně Štefan Füle předal britské vládě příslib dalších dvou milionů korun na likvidaci ruských chemických zbraní. "Jde o další etapu našeho zapojení do mezinárodního projektu, kterou jak Britové tak přítomný zástupce Ruska ocenili jako konkrétní a nepřehlédnutelný příspěvek ČR k likvidaci chemických zbraní," řekl velvyslanec ČTK. Česká pomoc bude směřovat na základnu Ščučje u uralské vesnice Planovoje, kde na likvidaci už nyní čekají čtyři miliony ruských chemických dělostřeleckých granátů. Británie, která je garantem projektu, v němž kromě ní a ČR spolupracují Kanada a Nový Zéland, předala ČR zprávu o jeho dosavadním plnění. Praha poskytla dva miliony korun už loni.

Füle dosavadní práce ve Ščučje ocenil. Zpráva, kterou převzal, je podle něho "dokladem toho, že se za posledních dvanáct měsíců udělala spousta věcí". Velvyslanec upozornil, že Ščučje je vlastně obrovská továrna s velmi speciálním zaměřením. Experti očekávají, že zde začnou ruské zbraně likvidovat za tři až čtyři roky. V komplexu ve Ščučje mají být neutralizovány zásoby nervových látek VX, sarinu a somanu, které jsou umístěny zde a v několika dalších skladištích po celém Rusku.

Unie svobody chce o zdravotnictví jednat co nejdříve v koalici

Na nejbližší schůzce předsedů stran vládní koalice by se podle představ nejmenší vládní strany Unie svobody-DEU mělo hovořit o reformě českého zdravotnictví. Stanovisko předsednictva US-DEU ČTK tlumočil Petr Dimun, mluvčí ministra spravedlnosti a předsedy této strany Pavla Němce. Předsedové stran vládní koalice, tedy ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody, se setkávají většinou jednou za dva týdny na společné snídani. Vedení Unie svobody zdůraznilo, že odmítá návrhy na opětovné zestátnění zdravotnických zařízení. "Takové neuvážené návrhy v době, kdy se tento systém potýká s rozsáhlými problémy, nepřispívají k jeho stabilizaci," stojí v jeho prohlášení.

S návrhem na zestátnění ordinací přišli v pátek sociální demokraté Julius Müler, tajemník stranické odborné komise a její bývalý předseda a náměstek na ministerstvu zdravotnictví Milan Šilhan. Ani jejich mateřská strana se však za ně nepostavila. Předsednictvo Unie svobody také podle Dimuna odmítá "socializační tendence, které vedou buď k neuváženému plýtvání s veřejnými prostředky, anebo ve svém důsledku způsobí krach zdravotního systému".

Unionisté také žádají, aby novomanželské půjčky sloužily výhradně na pořízení bydlení a neměly charakter spotřebních úvěrů. V době, kdy ministerstvo financí tvrdí, že nejsou prostředky na potřebné investice do vzdělání a infrastruktury, nemůže podle US-DEU na druhé straně jiné ministerstvo připravovat plán na rozsáhlé výdaje, které mají ve své podstatě spotřební charakter a primárně neslouží k původnímu cíli, totiž k lepší dostupnosti bydlení.

Humanitární organizace ADRA chce více pomáhat v České republice

Zhruba třetinu humanitární pomoci chce od příštího roku věnovat občanské sdružení ADRA na pomoc regionům v České republice. Po dvanáctiletém působení této organizace se tak výrazným způsobem změní její zaměření. Až dosud totiž drtivá většina prostředků směřovala na pomoc do zahraničí. Jen v roce 2003 přitom ADRA poskytla humanitární pomoc za téměř 32 milionů korun. Sdělil to ve Zlíně její ředitel Jan Bárta. "Od příštího roku rozdělíme získané prostředky na třetiny. Jedna bude určena na pomoc regionům, kde byly peníze či dary vybrány, část poslouží k zajištění rozvojových programu v zahraničí a zbytek zůstane v záloze pro nenadálá neštěstí, především živelné pohromy," vysvětlil Bárta. Dobrovolníci, kterých podle Bárty v České republice stále přibývá, tak budou mít možnost řešit i problémy ve vlastních regionech.

Změn podle Bárty dozná i samotná pomoc pro zahraničí, která i nadále zůstává hlavním zaměřením organizace. "Chceme naši činnost maximálně profesionalizovat. Jenom soucit s problémy jiných již nestačí," uvedl. Zahraniční projekty tak budou kromě okamžité pomoci orientovány dlouhodobě s maximálním zapojením místních lidí.

ADRA, která je adventistickou organizací, byla založena ve Spojených státech v roce 1956, česká pobočka vznikla v roce 1992. V loňském roce realizovala ADRA 21 humanitárních cest, zejména do zemí bývalého Sovětského svazu a Jugoslávie. Rozdělila 340 tun materiální pomoci a peníze v celkové hodnotě bezmála 32 milionů korun. K nejznámějším projektům patří pomoc chudým bengálským dětem či mobilní stomatologická ambulance.

Sdružení zastavilo sbírání podpisů pro referendum o chemičce

Ústecké Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu (SZSP) zastavilo sbírání podpisů pro vyhlášení referenda o případném přemístění provozů Spolchemie z centra města. Chybějících asi 1500 podpisů chce získat až po volbách. "Nechceme, aby nás někdo napadal z toho, že akci zneužíváme pro politickou propagaci," řekl ČTK místopředseda sdružení a kandidát na senátora Zdeněk Kubec.

Sdružení již v květnu získalo od občanů přes 10.000 podpisů, podle magistrátu byla platná pouze asi polovina z nich. Archy proto úřad vrátil k doplnění. Na začátku tohoto týdne začalo sdružení opět podpisy sbírat. "Do pátku jsme obdrželi přes 3200 podpisů, z nich asi 200 budeme muset pro nečitelnost vyřadit, tomu nezabráníme nikdy," uvedl Kubec.

Po listopadových volbách chce sdružení získat ještě 1500 podpisů a znovu je předložit magistrátu. Referendum může podle zákona vyhlásit pouze zastupitelstvo. Sdružení ale nemá oporu ve své snaze přemístit nebezpečné provozy Spolchemie ani u svých koaličních partnerů ve vedení města - ODS a koalice US-DEU a KDU- ČSL. Pro hlasování není ani opozice, kterou tvoří ČSSD a KSČM. Sdružení se proto rozhodlo pro druhou variantu: shromáždit podpisy deseti procent voličů, což je zhruba 7500 lidí. Pak budou muset zastupitelé referendum vyhlásit.

Spolchemie se v uplynulých dnech stala nejdiskutovanějším tématem v Ústí nad Labem, a to nejen mezi politiky, ale i občany. Koncem září unikl z chemičky oblak oxidu sírového, počátkem října chlorovodík. I když chemikálie podle Spolchemie neohrozily zdraví lidí, vyvolaly znovu otazníky nad další existenci chemičky v centru města. Celkem se letos ve Spolchemii staly čtyři havárie.

Pomoc městu slíbil při své čtvrteční návštěvě premiér Stanislav Gross. Část výtěžku z privatizace chemičky by měl stát vrátil investorovi na zvýšení bezpečnosti podniku. Při rozhodování o novém vlastníkovi nebude podle Grosse hrát roli pouze výše nabídnuté částky, ale také záruka zvýšení bezpečnosti provozů.

Lidé v Budišově položili základní kámen k bezjaderné budoucnosti

Několik desítek lidí se v Budišově na Třebíčsku zúčastnilo v sobotu happeningu, při němž účastníci položili symbolický základní kámen k bezjaderné budoucnosti Budišovska. Lokalita je totiž vedle Rohozné druhým místem na Vysočině, které je označeno jako vhodné k vybudování úložiště radioaktivního odpadu. Během dopoledne lidé zlikvidovali pozůstatky divoké skládky na Zrádném kopci u obce. Pak zde vysadili několik desítek stromů. "Zasadili jsme také vzrostlý dub, u něhož jsme položili pamětní kámen s textem: Zde nebude jaderné úložiště," informoval ČTK Jiří Horák ze sdružení Zdravý domov Vysočina. Součástí akce bylo také bubnování na šamanské bubny a vytvoření mandal z přírodních materiálů.

Pamětní kámen také připomíná, že občané obcí Oslavička, Hodov, Rudíkov, Budišov, Nárameč a Rohy v referendech odmítli drtivou většinou hlasů vznik úložiště radioaktivních odpadů na jejich území. "Nesouhlasíme s tím, že starostové z lokality Rohozná podepisují se Správou úložišť radioaktivních odpadů jakási Memoranda o porozumění," řekl Horák. Tam, kde už existuje nějaké jaderné zařízení, je podle něj vždy snadnější přidat další. Vysočina by pak mohla být úložištěm pro celou Evropu, obává se Horák.

Dalšími vybranými lokalitami pro možný vznik úložiště jsou Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Pačejov v Plzeňském kraji, Pluhův Žďár-Lodhéřov a Božejice-Vlksice v Jihočeském kraji. Úložiště se má stavět od roku 2040, sloužit by mělo o 25 let později.

Po vystavení v Liberci jsou Buddhovy ostatky také v Praze

Za přísných bezpečnostních opatření, víření bubnů a modliteb byly ostatky historického Buddhy Šakjamuniho, který žil zhruba před 2500 lety, po úspěšné čtvrteční a páteční misi v Liberci vystaveny v sobotu i v Praze. Už během dopoledne si je v Majakovského sále Národního domu na Vinohradech prohlédly stovky návštěvníků. Podle českého buddhistického mnicha Jiřího Bílka je Česká republika třicátou a zároveň poslední zastávkou vzácných relikvií na cestě světem. Z Prahy se vrátí do Bangkoku a v roce 2005 mají být natrvalo uloženy v sídle Organizace spojených národů v New Yorku. Zájemci je pak uvidí pouze jediný den v roce - během buddhistického svátku Vesak.

"Přítomnost svatých Buddhových ostatků na místě, kde se jedná a rozhoduje o osudu národů a světového společenství, by mohla pozitivně ovlivňovat toto prostředí," vysvětlil kustod relikvií Walpola, vedoucí Centra pro buddhistická studia ve švýcarském městě Le Mont-Pélerin. Svátek Vesak je symbolickým gestem uznání služby, kterou Buddhovo učení lidstvu prokazovalo v průběhu uplynulých 2500 let se svým důrazem na mír, soucit a toleranci. Každoročně se připomíná 26. května a Valné shromáždění OSN ho rezolucí uznalo v roce 2000.

Pěchotní srub Zahrada si v Šatově prohlédla stovka zvědavců

Pěchotní srub Zahrada v Šatově na Znojemsku, který byl v minulosti součástí československého hraničního opevnění, si v sobotu prohlédla stovka zvědavců. O pevnost pečuje již od roku 1999 spolek nadšenců. V uplynulých dnech jej převzalo Technické muzeum Brno, které jej od dubna 2005 otevře pro turisty. "Pro zájemce jsme uspořádali den otevřených dveří. Ve srubu, který patří mezi těžká opevnění, nás do jeho přeměny ve stálou muzejní expozici čeká mnoho práce," řekl ČTK Jiří Špinar ze spolku milovníků vojenské historie, která o pevnost pečuje.

Zahrada patří mezi takzvaná těžká opevnění. Na hranicích Československa jich bylo kdysi okolo 270. Na jižní Moravě lze najít šest těžkých opevnění, z toho tři v Šatově. Pěchotní srub Zahrada se stejně jako ostatní hraniční opevnění začal stavět v roce 1938 jako součást ochrany státu. Po podepsání mnichovské dohody svému účelu již sloužit nemohl. Dohoda o odstoupení československého pohraničí Německu byla podepsána v noci na 30. září 1938.

V Brně zemřel na následky zranění při autonehodě zpěvák Stoklasa

Zpěvák Patrik Stoklasa zemřel v sobotu odpoledne v brněnské nemocnici U svaté Anny na následky zranění, která utrpěl při úterní tragické nehodě na dálnici D1. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Naďa Kuklínková. Stoklasa utrpěl zranění, když se společně se zpěvákem Karlem Černochem vracel z Olomouce, kde se zúčastnili Hvězdného koncertu v rámci předvolební kampaně ČSSD. Při kolizi byli zranění čtyři lidé. Nejhorší následky měl Stoklasa. Po nehodě byl v kritickém stavu a do soboty sváděl marný boj o život.

Ochránci přírody sázeli u Ještědu stromy do budoucího pralesa

Důležitý krok k přeměně jednotvárného smrkového porostu v pestrý nový prales udělali v sobotu pod Ještědem členové Společnosti přátel přírody (SPP) a dobrovolníci. Vysadili v něm prvních 555 dřevin, především listnáčů. Do budoucího pralesa vyrazilo před polednem pracovat 113 nadšenců. ČTK to řekl předseda SPJ Jan Korytář. "Zatímco odpoledne svítilo slunce, dopoledne byla ještě mlha, mezi stromy padala drobně voda a připadali jsme si tam trochu jako někde v opravdovém pralese," prozradil Korytář. Buky, javory, jedle, jasany, jilmy, plané třešně nebo jedle sázely i celé rodiny s dětmi a hodně mladých lidí.

Budoucí prales leží na Ještědském hřebenu ve výšce 710 až 840 metrů nad mořem. Původní porost tam tvořily hlavně buky, smrky a jedle, později však plochu pokryly hlavně mladé smrky a dokonale vyhubily původní květenu pod sebou. Podobné smrkové monokultury téměř bez života podle Korytáře v České republice zabírají obrovskou plochu. Jejich přeměna na smíšené lesy umožní, aby se do nich vrátily vymizelé druhy rostlin a zvířat.

Nejkrásnějším stromem České republiky se stala lípa ze Zámrsku

Nejkrásnějším stromem České republiky se v anketě Strom roku 2004 stala šestikmenná lípa, která roste u základní školy v Zámrsku na Ústeckoorlicku. Do hlasování o nejhezčí strom se zapojilo 16.500 lidí, již vybírali z 12 stromů. Čtvrtina hlasovala pro lípu ze Zámrsku. Výsledky byly vyhlášeny na brněnském Koncertu pro stromy. Soutěž o nejkrásnější strom roku uspořádala letos již potřetí ekologická Nadace Partnerství. Anketou chce ve veřejnosti podnítit zájem o přírodu, stromy a městskou zeleň. Navrhnout nejkrásnější strom mohli již od jara občané, nejrůznější spolky a sdružení. Nadace od nich dostala 87 návrhů. Odborná porota pak vybrala 12 stromů do finále.

V Praze začala dvoutýdenní přehlídka divadla německého jazyka

V Praze začala dvoutýdenní divadelní přehlídka německého jazyka. Její devátý ročník uvedl v Divadle na Vinohradech Čechovův Strýček Váňa v podání Bavorského státního divadla z Mnichova. V dalších dnech se v metropoli představí soubory z Vídně, Berlína, Hamburku a Basileje. Nad přehlídkou německých, rakouských a švýcarských divadel, která potrvá do 7. listopadu převzali záštitu prezidenti zúčastněných zemí Václav Klaus, Heinz Fischer, Horst Köhler a Joseph Deiss.

Čerstvá nositelka Nobelovy ceny za literaturu Elfriede Jelineková z Rakouska, která měla 1. listopadu převzít Cenu Franze Kafky, ale zřejmě do Prahy nepřijede. Den předtím uvede v Národním divadle vídeňský Burgtheater inscenaci její hry Dílo. Jeden z večerů bude patřit nositeli festivalové ceny Max, liberecké inscenaci Schimmelpfennigovy Arabské noci v režii Martina Tichého.

Na Bregovičově koncertě zněla dechovka i symfonické skladby

Poprvé v Praze vystoupil ve Velkém sále Lucerny srbský hudebník a skladatel Goran Bregovič, známý zejména svou hudbou k filmům režiséra Emira Kusturici, se svým čtyřicetičlenným souborem Weddings and Funerals Orchestra. Během večera zněly jak divoké balkánské písně, tak i liturgické zpěvy v podání pravoslavného sboru s doprovodem smyčcového orchestru.

Bregovič hrál na elektrickou kytaru a občas "hrábl" do laptopu, který měl připraven vedle ní. Chvílemi také zpíval nebo rukou dirigoval sbor i muzikanty. Orchestr střídal klidné písně a melodie známé z filmů s rychlými "vypalovačkami", při kterých publikum na balkonech tančilo. Kromě dechovky a sboru pravoslavných zpěváků Bregoviče doprovodila také trojice bulharských vokalistek. Celkem s ním na pódiu stály čtyři desítky hudebníků.

Banskobystrické hudební dny zahájil muzikál podle Johnova Mementa

Premiérou rockového muzikálu s názvem Bílé peklo, který tvůrci připravili podle literární předlohy českého scénáristy Radka Johna Memento, začal v Banské Bystrici 11. ročník festivalu Banskobystrické hudební dny. Příběh o drogové závislosti mladých lidí divákům na pódiu zdejší státní opery představily dvě desítky tanečníků, tři herci a živá kapela. "Po známém díle českého scenáristy jsme sáhli proto, že problematika drog je poslední dobou ve společnosti stále aktuálnější," řekl ČTK před premiérou ředitel státní opery Rudolf Hromada. "Jde totiž o vážné a nanejvýš kritické téma pro každou společnost," dodal.

Muzikál Cats přivítal první předpremiérové publikum

První diváci z řad veřejnosti zhlédli v sobotu odpoledne českou verzi slavného muzikálu Cats (Kočky). Po sérii předpremiérových představení bude v pražském Divadle Milénium v Holešovicích oficiálně představen 5. listopadu. Inscenaci nastudoval umělecký šéf pražské Fidlovačky Juraj Deák, který v jejím rozjezdu nahradil v létě režiséra Ondřeje Havelku. V romantickém příběhu jedné noci a mnoha osudů, který Andrew Lloyd Webber zkomponoval na libreto básníka a nositele Nobelovy ceny T. S. Eliota, hrají například Yvetta Blanarovičová, Jan Révai, Daniela Šinkorová, Josef Zíma, ale i operní basbarytonista Zdeněk Plech. Výtvarnicí náročných kostýmů byla Šárka Hejnová. Libreto do češtiny přebásnil Michael Prostějovský, živý orchestr bude při představeních dirigovat Ota Balage.

Ze sportu:

Fotbalisté Ostravy prohráli i s novým trenérem Jozefem Jarabinským v úvodním utkání 10. ligového kola s pražskou Spartou 0:2. Oba góly vítězů vsítil útočník Tomáš Jun. Fotbalisté Mladé Boleslavi uhráli pod vedením nového trenéra Dušana Uhrina mladšího remízu 2:2 ve Zlíně a fotbalisté Olomouce otočili utkání s Brnem a vyhráli 2:1.

Výsledky 16. kola extraligy ledního hokeje: Vítkovice - Plzeň 2:2 po prodloužení, Liberec - Pardubice 2:1 v prodloužení, Zlín - Sparta Praha 2:3 v prodloužení, Litvínov - Jihlava 2:0, Kladno - Karlovy Vary 3:4, Slavia Praha - Vsetín 2:1 a Znojmo - Třinec 0:5. V tabulce je první pražská Sparta před Zlínem a Slavii, poslední je Jihlava.

Neuspokojivé výsledky v letošní sezoně završené porážkou 0:5 s Třincem stály trenéra Leoše Zajíce místo na střídačce Znojma. Vedení ambiciózního klubu zatím pověřilo vedením týmu dvojici asistentů Milana Kastnera a Karla Vaňka.

Čeští krasobruslařští fanoušci budou mít 5. listopadu možnost na vlastní oči vidět nejlepšího krasobruslaře současnosti Jevgenije Pljuščenka. Trojnásobný mistr světa vystoupí v pražské Sazka Areně v rámci exhibice Art on Ice, živého koncertu zpěvačky Glorie Gaynorové spojeného s jízdami předních světových krasobruslařů.

Lépe, než čekal, začal běžec na lyžích Martin Koukal sezonu Světového poháru. Sice ve sprintu na navezeném sněhu v Düsseldorfu nezopakoval loňské stříbro, ale s dvanáctým místem byl spokojen. První výhru v sezoně si jako loni připsal na konto Švéd Peter Larsson.

Zlato na dvoukilometrové a bronzovou medaili na poloviční trati získali čeští kanoisté na mistrovství světa dračích lodí v Šanghaji. Posádka, v níž nechyběli ani čtvrtý muž z olympijských her Martin Doktor a pátý skifař z Atén Václav Chalupa, předčila na delší trati Macao a Německo, v kratším závodu pak prohrála pouze s vítěznými Američany a stříbrnou Kanadou.

Štafeta mužů České republiky obhájila stříbrnou medaili na mistrovství světa v orientačních závodech na horských kolech. V australském Ballardu trio ve složení Radek Ticháček, Jaroslav Rygl, Lubomír Tomeček podlehlo pouze týmu Finska.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Polojasno až skoro jasno, místy mlhy. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.