Největší betlém na plátně najdete na zámku Kuks

Deskový betlém v Hospitalu Kuks

K době adventu patří nejen předvánoční gruntování a shánění dárků, ale také návštěvy betlémů. Zdeňka Kuchyňová vás teď v rubrice Česká nej.... zavede do barokního zámku Kuks a představí betlém na plátně, který patří zřejmě k největším v celé Evropě.

Braunův betlém u Kuksu,  photo: Prazak,  CC BY-SA 3.0 Unported
Unikátní betlém byl uložen v zámeckých depozitářích. Letos na jaře kontaktoval kastelán Libor Švec královédvorské betlémáře a s jejich pomocí se podařilo betlém instalovat na původní místo. Tím byla malá boční kaple zdejšího Hospitalu, který založil František Antonín Špork jedna z nejvzdělanějších osobností barokní doby.

"Návštěvníkům Kuksu byl známý především Braunův betlém, který se nachází zhruba tři kilometry od nás od Kuksu, kde se jedná o sochy tesané přímo do rostlého kamene. Ale letos se nám podařilo zpřístupnit další unikátní betlém. A sice malovaný deskový betlém. Je unikátní především svou velikostí. Jedná se o tři plátna, kdy největší plátno s hlavním motivem Ježíška má na výšku zhruba 4 metry a dále se jedná o sedm dřevěných malovaných desek. Dohromady tvoří tento soubor klasický betlém, vidíme tam příchod Tří králů, malého Ježíška a tak dále. Zatím není jasný původ ani datum vzniku. Ale co je jisté, že se na tvorbě tohoto betléma podílelo více rukou v průběhu několika let."

Deskový betlém v Hospitalu Kuks | Foto: oficiální stránky Turistického portálu České republiky CZeCOT
Jedná se zřejmě o lidové baroko a nejstarší části betléma pocházejí pravděpodobně z druhé poloviny 18. století, ty novější spíše z počátku 19. století. Jisté však je, že větší deskový betlém v Čechách a patrně ani v Evropě nenajdete. Betlém byl zřejmě dobře uskladněn, protože se na něm čas příliš nepodepsal.

"Je poměrně zachovalý, pouze jedno boční plátno pravděpodobně bylo v historii po určitou dobu vystaveno slunečnímu záření. Je oproti jiným deskám nepatrně vybledlejší, ale jinak ta kvalita samotného betléma je poměrně vysoká."

Betlém zřejmě nebyl na Kuksu instalován za hrabětě Šporka, neboť se o tom nezachovaly žádné informace. Kdy byl tedy betlém poprvé vystaven?

"Samotný betlém byl instalován nebo sloužil svému účelu pravděpodobně až po smrti zakladatele kukského panství hraběte Šporka, neboť i interiéry Hospitalu i to, k čemu Hospital sloužil, bylo určeno až po smrti hraběte po roce 1738. Takže je možné, že zadavateli tohoto deskového betléma byl řád Milosrdných bratří, kteří přichází do Kuksu až po smrti hraběte, takže i ta datace je směřována do druhé poloviny 18. století."

Tento betlém si nyní mohou návštěvníci prohlédnout v rámci expozice, takže každý, kdo sem přichází, není ochuzen o tuto unikátní památku.

10
50.400854000000
15.889634900000
default
50.400854000000
15.889634900000