Denní souhrn zpráv

Sobotka končí cestu po Číně

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v pondělí končí pracovní návštěvu Číny. Po řadě jednání s představiteli regionů a českých i čínských firem premiéra na závěr čeká setkání ministrů zdravotnictví šestnácti evropských zemí a Číny. Podruhé během pobytu v Číně bude Sobotka jednat s čínskou vicepremiérkou Liou Jen-tung. Posledním bodem programu je setkání s předsedou banky Ping An Bank.

Kvůli koaliční smlouvě není nutné hlasovat o důvěře vládě

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se shodli na tom, že nebude nutné s případně upřesněnou koaliční smlouvou předstupovat před Sněmovnu se žádostí o důvěru vládě. Zpřesnění dohody chce Babiš a ANO poté, co ji podle nich porušil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tím, že podepsal plánovanou reformu policie. Dlouholetému šéfovi protimafiánského útvaru Robertu Šlachtovi, který kvůli změnám v policii rezignoval, by mělo vedení policie podle Sobotky nabídnout možnost zůstat ve státních službách.

ANO chce upřesnit koaliční smlouvu

Vládní hnutí ANO bude požadovat "technická zpřesnění" koaliční smlouvy. Týkají se dohodovacího řízení, svolávání koaličních rad, jejich termínů i jednání koalice. Témata a programové záležitosti ANO měnit nechce. Dohodlo se na tom v neděli předsednictvo hnutí. Po skončení jednání to novinářům řekl šéf poslaneckého klubu ANO Jan Faltýnek. Koalice by návrhy měla projednat ve středu.

Šlachta chce mluvit před poslanci o spojení policie a zločinu

Odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta žádá o svolání sněmovního výboru. Chce jej informovat o možném propojení policie na lidi z kriminálního prostředí. Informovala o tom Česká televize. Šlachta odchází od policie k poslednímu červnu, nesouhlasí s reorganizací celorepublikových policejních útvarů. Návrh změn, který bude platný od srpna, předpokládá spojení protimafiánské a protikorupční policie pod jedno vedení. Reorganizace vyvolala ostrý spor v koalici mezi ČSSD a hnutím ANO. Před deseti lety vyvolala na české politické scéně podobně velký rozruch takzvaná Kubiceho zpráva. Tehdejší šéf ÚOOZ Jan Kubice předložil poslancům zprávu, která upozorňovala na sílící vliv organizovaného zločinu v Česku. Jelikož část utajovaného dokumentu unikla do médií a bylo těsně před volbami, vzbudila zpráva vlnu nevole především v řadách tehdy vládní ČSSD.

Tuhý je podezřelý z úniku informací

Policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. České televizi to řekl vedoucí ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek. Sněmovnímu výboru chce říct o důkazech, které podle něj svědčí o tom, že policie se nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Komárek se nechce obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů, protože z její strany zaznamenal pokusy o průnik do spisu. Důkazy, které by mohl výboru předložit, jsou podle něj extrémně závažné. Tuhý tvrzení expozitury ÚOOZ odmítl. Pokládá je za účelový nátlak končícího šéfa ÚOOZ Šlachty.

Tuhý odmítl nařčení z úniku informací

Policejní prezident Tomáš Tuhý odmítl tvrzení ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), že je podezřelý z úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Postup expozitury pokládá za "nebývalý účelový nátlak" končícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty a jeho příznivců, kteří se snaží zvrátit rozhodnutí o reorganizaci policie. Zveřejněné nařčení se ho prý snaží dehonestovat. Vedení policie čelí kritice ze strany ÚOOZ od okamžiku, kdy zveřejnilo záměr sloučit útvar s protikorupční policií. Šéf ÚOOZ kvůli plánu rezignoval na svou funkci.

Chovanec: Kauza Tuhého je v kompetenci GIBS

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upozornil, že policisté, kteří podezírají kolegy z trestné činnosti, se musí povinně obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Reagoval tak na mediální vyjádření šéfa ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiřího Komárka. Ten uvedl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Komárek ale GIBS kontaktovat nechce. Chovanec počítá s tím, že se i s vedením policie zúčastní případného jednání sněmovního bezpečnostního výboru k údajnému propojení policie a zločinu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který je na pracovní návštěvě Číny, se k věci vyjadřovat nebude.

Petr Pavel je na první oficiální návštěvě Česka

Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel v pondělí zahájil v Praze svou první oficiální návštěvu Česka. Na generálním štábu jednal s jeho náčelníkem Josefem Bečvářem. Po jednání řekl, že rozsáhlá ruská agrese není na pořadu dne. Nelze ale vyloučit, že Rusko použije v Pobaltí podobný scénář jako na Krymu nebo na východě Ukrajiny. Aliance však neuvažuje o tom, že by do Pobaltí nebo obecně na svou východní hranici přesunula nějaké významné vojenské síly. Podle Pavla to neodpovídá stále platné dohodě s Ruskem, ale ani aliančním principům. Další hrozbou jsou podle Pavla extremismus, terorismus a slabé a nestabilní státy na jih od hranic aliance, se kterými je spojena migrační vlna. Ke komplexnímu řešení je nutná intenzivní spolupráce mezi NATO a Evropskou unií. Uvedl také, že tempo zvyšování výdajů na obranu v zemích NATO neodpovídá špatné bezpečnostní situaci a Česko je v otázce vydávaných peněz na obranu v poslední čtvrtině aliančních zemí. V pondělí Pavel jednal také na ministerstvu obrany a navštívil Univerzitu Karlovu, kde vystoupil s přednáškou o budoucnosti NATO. V úterý se pak v Brně setká s hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem a na Univerzitě obrany se zúčastní diskuse na téma NATO před a po varšavském summitu.

Do Makedonie odjeli další čeští policisté

Do Makedonie v pondělí odjelo čtyřicet českých policistů, budou tam kvůli migrační krizi střežit zelenou hranici s Řeckem. Jejich mise potrvá do 1. srpna. Policisté se budou pohybovat zejména v okolí města Gevgelija u hranic s Řeckem. Na misi odjeli hlavně členové pořádkových jednotek, náklady na jejich misi ministerstvo vnitra odhaduje na 3,5 milionu korun. Češi byli naposledy v balkánské zemi před měsícem a půl, vyjíždějí tam potřetí.

Libyci mají zájem o českou pomoc

Česká republika by mohla v budoucnu pomáhat Libyi s obnovou administrativy, ale především při stabilizaci bezpečnostních složek. Novinářům to řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s tím, že podobné oblasti zmiňovali zástupci vznikající libyjské vlády národní jednoty na nedávných jednáních v Praze. Vnitrozemské Česko naopak podle Zaorálka nepředpokládá, že by výrazným způsobem zvyšovalo svůj podíl na evropské námořní operaci Sophia. Zaorálek s představiteli libyjské strany jednal v Praze minulý týden. Nyní připomněl, že v případě úspěchu boje proti IS bude dalším úkolem rozsáhlá rekonstrukce poničené země. Libyjci podle něj mají zájem o výcvik policejních sil a reformu armády. Ministr obrany Martin Stropnický už v dubnu zmiňoval například možnost výcviku příslušníků libyjských bezpečnostních sil na českém území.

Deloitte: ČR může kvůli brexitu přijít až o 10 miliard ročně

Případné vystoupení Velké Británie z EU by českou ekonomiku v dlouhodobém horizontu mohlo připravit o 3,7 až 10,4 miliardy korun ročně, tedy o 0,08 až 0,23 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Deloitte. V horizontu dvou let by pak byl dopad na Česko 0,09 až 0,15 procenta HDP. Podle hlavního analytika Conseq Investment Management Martina Lobotky by byl mnohem závažnější politický dopad tzv. brexitu než dopad ekonomický. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR, který podpořil setrvání Británie v EU, by v případě vystoupení Česká republika mimo jiné totiž ztratila také spojence v boji proti přílišné regulaci a byrokracii v EU.

Fond rozděloval peníze na filmy neprůhledně

Státní fond kinematografie rozděloval v letech 2013 až 2015 filmařům podporu neprůhledně a bez dostatečné kontroly. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři mimo jiné zjistili, že fond vytvořil dlouhodobou koncepci podpory kinematografie až dva roky po svém vzniku a navíc z ní není jasné, jaké má cíle. V letech 2013 až 2015 rozdělil SFK na podporu kinematografie téměř půl miliardy korun. Z těchto prostředků podpořil 320 miliony korun 169 žádostí o dotaci v oblasti výroby českých kinematografických děl. Problém s netransparentností rozhodování byl podle SFK odstraněn letošní novelou zákona. Veškerá rozhodnutí rady tak jsou nyní veřejná. SFK vznikl na počátku roku 2013. Ze zákona mimo jiné spravuje audiovizuální poplatky, poskytuje podporu kinematografie a filmové pobídky. Rozpočet SFK tvoří ze 70 procent peníze státního rozpočtu, další finance získává například z poplatků za reklamu, promítání filmů v kinech nebo za užití děl, k nimž spravuje práva.

České nemocnice rozšiřují výzkum čínské medicíny

České nemocnice budou ve výzkumu tradiční čínské medicíny spolupracovat také s odborníky z Univerzity v Cambridge. Dohody o spojení s prestižním britským ústavem na setkání ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy a Číny v čínském městě Su-čou podepsali zástupci Fakultní nemocnice Motol a Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Odborníci chtějí podle ředitele hradecké nemocnice Romana Prymuly zkoumat různé látky, které pocházejí z tradiční čínské medicíny, a jejich léčebný efekt. Motolská nemocnice uzavřela dvě dohody. První potvrzuje již probíhající výměnu expertů, čínská strana má podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka zájem například o dětské lékaře nebo ambulantní léčbu, která v Číně prakticky neexistuje.

Domažlice chtějí vzít čestné občanství Gottwaldovi a Stalinovi

Domažličtí zastupitelé budou ve středu rozhodovat o tom, zda odejmou čestné občanství komunistickým vůdcům Klementu Gottwaldovi a Josifu Stalinovi. Ve městě se o tom rozhořela diskuse v květnu, kdy dostali čestná občanství čtyři američtí veteráni z druhé světové války. Podobný krok není neobvyklý, například Plzeň Gottwaldovi a dalším lidem odebrala občanství už na konci roku 1989 a pak v roce 2006, loni přišli Stalin i Gottwald o čestné občanství v Písku.

ČSA po čtyřech letech obnoví linku z Prahy do Bejrútu

České aerolinie v pondělí po čtyřech letech obnovují pravidelné spojení mezi Prahou a Bejrútem. Do Libanonu budou létat v pondělí a ve čtvrtek Airbusem A319. Let z Prahy do Bejrútu potrvá tři a půl, zpáteční pak téměř čtyři hodiny. Sezonní linka má skončit na konci září. První let do Libanonu vypravily ČSA v září 1948. Linka byla provozována nepřetržitě do 13. února 2012, kdy byl na ní z důvodu restrukturalizace společnosti provoz ukončen.

Holešovský festival i letos představí židovskou kulturu

Tématem letošního šestnáctého ročníku festivalu židovské kultury v Holešově budou židé v kultuře a umění. Akce se uskuteční 26. až 31. července. Nabídne přednášky, koncerty, divadelní představení i minikurz hebrejštiny. Akce budou probíhat v Šachově synagoze, na židovském hřbitově, na zámku a také na náměstí v Holešově. Kompletní program festivalu je na webu http://www.zidovskyfestival.cz www.zidovskyfestival.cz. Holešov patřil v minulosti k jedné z největších židovských obcí na Moravě. V polovině 19. století žilo v Holešově 1700 Židů. Za druhé světové války komunitu zničili nacisté.

V pražské zoo pokřtili gorilího samečka

Gorilí sameček, který se koncem dubna nečekaně narodil v pražské zoo, se jmenuje Ajabu. Ve svahilštině to znamená zázrak. V neděli ho slavnostně pokřtila zpěvačka Lucie Bílá a několik dalších hostů. Součástí akce, které přihlížely desítky lidí, byla i oslava 25. narozenin jeho matky, samice Shindy.

Sport

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba má několik variant, jak bez zraněného kapitána Tomáše Rosického poskládat sestavu na úterní poslední zápas skupiny evropského šampionátu s Tureckem. Jednou z nich je posunutí Vladimíra Daridy z defenzivnější pozice na podhrot. Středopolař Herthy Berlín věří, že čeští fotbalisté budou za svého lídra bojovat stejně jako na Euru před čtyřmi lety, kdy bez Rosického vyhráli s domácím Polskem a postoupili do čtvrtfinále.

Fotbalisté Slavie Praha se ve druhém předkole Evropské ligy utkají s lepším z dvojice Levadia Tallin - HB Tórshavn. Rozhodl o tom los v Nyonu.

Tenistka Barbora Strýcová nezískala v Birminghamu druhý titul ve dvouhře v kariéře, svou sbírku však rozšířila o 18. trofej ve čtyřhře. Třicetiletá Češka zvítězila spolu s krajankou Karolínou Plíškovu ve finále debla nad americko-ruským párem Vania Kingová, Alla Kudrjavcevová 6:3, 7:6 a spravila si tak náladu po porážce 3:6, 4:6 od Američanky Madison Keysové ve finále dvouhry.

Oštěpařka Barbora Špotáková hodila na mistrovství České republiky v Táboře hned v první sérii 66,87 metru a dostala se do čela letošních světových tabulek. Dosavadní maximum Lotyšky Madary Palameikaové překonala o více než metr. Dvojnásobná olympijská vítězka se tak po březnové zlomenině zánártní kůstky dostala do dobré formy. Nyní ji čeká na začátku července mistrovství Evropy v Amsterodamu, kde bude favoritkou na titul.

Plavkyně Barbora Seemanová vytvořila na dorosteneckém šampionátu v Plzni český rekord na trati 100 metrů volný způsob časem 54,81 sekundy. Do historických seniorských tabulek se teprve šestnáctiletá závodnice zapsala podruhé v krátké době, před dvěma týdny časem 1:59,47 jako první Češka pokořila hranici dvou minut na dvoustovce.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky nebo déšť, přechodně i polojasno. Teploty 20 až 24 st. C.