Policisté při Kryštofovi plus sledovali především dálnice

Především na bezpečnost provozu na dálnicích a rychlostních komunikacích se zaměřila dopravně-bezpečnostní akce Kryštof plus, která začala v pátek. Zvýšený počet policejních hlídek dohlížel hlavně na dodržování rychlosti a zákazu předjíždění pro kamiony. Pokut rozdali policisté méně než při předchozích Kryštofech, protože akce měla spíše preventivní charakter, řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Dopravní hlídky podle ní měly svou přítomností přimět řidiče, aby přizpůsobili jízdu v místech, kde je nařízena snížená rychlost. Dalším sledovaným přestupkem bylo předjíždění kamionů. "Chtěli jsme, aby řidiči viděli přítomnost policie," řekla mluvčí.

Policisté ale také pokutovali. Například severočeští zkontrolovali na dálnici D8 od pátku do neděle 987 vozidel a zjistili 196 dopravních přestupků. Řidičům vyměřili blokové pokuty v celkové výši 120.000 korun. "Nejčastějším přestupkem bylo nedodržení nejvyšší povolené rychlosti a chybějící platná dálniční známka. Rychlost překročilo 100 řidičů, známku nemělo 71 vozidel," uvedla mluvčí krajské policejní správy.

Celkové výsledky dopravně-bezpečnostní akce policie zatím nezveřejnila. Kombinací preventivních a represivních opatření chce zvýšit bezpečnost a průjezdnost českých dálnic, které zůstávají v posledních letech stále stejně nebezpečné. Letos se na dálnicích stalo více než 2300 nehod, což je podobný počet jako v první polovině loňského a předloňského roku. Dálniční nehody si letos vyžádaly 14 lidských životů, 63 lidí při nich utrpělo těžká zranění.