Ukrajinci v Praze protestovali, podpořili studenty na Ukrajině

Asi 15 Ukrajinců protestovalo v pátek v Praze před velvyslanectvím své vlasti proti nedávnému policejnímu zásahu při studentských nepokojích ve městě Sumy. Prohlášení s požadavky od demonstrantů převzal jeden z úředníků zastupitelského úřadu. Protestní akci uspořádalo sdružení Fórum Ukrajinců. Nepokoje v Sumách vypukly poté, co ukrajinský prezident Leonid Kučma podepsal dekret o sloučení tří místních univerzit v jednu. Studenti a pedagogové tento krok považovali za omezení nezávislosti akademických institucí. Kučmovo rozhodnutí přiživilo protivládní nálady mezi studenty, z nichž se mnozí kloní k opozici.

Posluchači a pedagogové uspořádali několik demonstrací. Minulý pátek se vypravili na protestní pochod do Kyjeva, vzdáleného 340 kilometrů. Zasáhlo proti nim 200 policistů. Několik účastníků bylo zbito, mnozí byli zadrženi. Prezident Kučma v úterý sporný dekret o sloučení tří univerzit zrušil. "Podporujeme studenty a vystupujeme proti porušování lidských práv na Ukrajině. Chceme, aby tomuto problému věnovalo větší pozornost i mezinárodní společenství," řekl předseda Fóra Ukrajinců Boris Čykulaj.

Protestující požadovali potrestání osob odpovědných za zásah. Na jednom z transparentů vyzývali ukrajinští studenti Univerzity Karlovy svou vládu, aby přestala páchat bezpráví v Sumách. Na druhém stálo: "Pryč se zločinnou vládou. Popis sumských událostí si mohou zájemci přečíst na stránkách studentů ze Sum na adrese www.sumy-bespredel.info."