Ukrajinci v Praze demonstrovali na podporu Juščenka

Ukrajinci v Praze demonstrovali na podporu Juščenka (Foto: ČTK)

S Ukrajinou má Česká republika úzké vazby, přestože v posledních letech byla tato bývalá sovětská republika mimo centrum pozornosti. Na Ukrajině se dosud množství Ukrajinců hlásí ke svým českým kořenům, ukrajinská menšina patří k nejpočetnějším v České republice, její kořeny sahají do 20. let minulého století. Ukrajinci organizovaní dnes Fórem Ukrajinců v České republice s účastí reagují na události ve vlasti. Veřejný protest a akce na podporu Juščenkovy opozice sledovali Martina Lustigová a Vilém Faltýnek.

Ukrajinci v Praze demonstrovali na podporu Juščenka  (Foto: ČTK)
Ve středu odpoledne demonstrovalo před ukrajinskou ambasádou několik set lidí proti zfalšování výsledků prezidentských voleb na Ukrajině. Demonstranti, kteří chtěli podpořit opozičního prezidentského kandidáta Viktora Juščenka, byli dekorováni barvou ukrajinské opozice, oranžovými šálami a čepicemi. Ukrajinskému velvyslanci mělo být předáno prohlášení veřejnosti, velvyslanec Ivan Kuleba se však odmítl s demonstrujícími setkat. Obsah textu shrnuje organizátor středeční akce Oleksa Livinský:

"Základním smyslem tohoto prohlášení je to, že Ukrajinci, kteří žijí tady v Čechách, nechtějí, aby demokracie na Ukrajině nějak zkolabovala. Chtějí, aby se tato země vyvíjela evropským směrem a aby v této zemi nevládl prezident, který má kriminální minulost."

Opoziční ukrajinský prezidentský kandidát Viktor Juščenko  (Foto: ČTK)
Vasyl Ryuchtin z Fóra Ukrajinců v České republice říká, že na demonstraci nebyli jen Ukrajinci:

"Byli tam i Češi, byli tam i Bělorusové a také Gruzínci. Nečekali jsme, že na tuto akci přijde skoro pět stovek lidí, mysleli jsme, že přijde padesát, sto. Lidé říkali, že budeme dál tyto akce pořádat. A něco musíme dělat, protože tam opravdu nechceme toho mafiána. Tato demonstrace je takový příspěvek k celoukrajinské akci. Hodně lidí je již v Kyjevě a další tam odjíždějí. My jsme zorganizovali tři autobusy, které teď už, doufám, dorazily do Kyjeva. Důležité je také sehnat peníze."

Na co budou peníze určeny?

"Na nákup jídla, oděvů, na podporu demonstrantů v Kyjevě."

Ministr zahraničí Cyril Svoboda vyjádřil značné znepokojení nad průběhem volebního aktu. Lituje, že se i za této situace Ústřední volební komise Ukrajiny rozhodla vyhlásit oficiální výsledky voleb. Ministr očekává, že se podaří zabránit násilnostem a všechny strany budou řešit vzniklou situaci v duchu ústavnosti.

Oficiální vítěz sporných ukrajinských prezidentských voleb a premiér Viktor Janukovyč  (Foto: ČTK)
Ondřej Soukup, který je koordinátorem osmnáctičlenné skupiny českých pozorovatelů, Radiu Praha potvrdil, že volby byly skutečně zfalšované.

"Já osobně jsem viděl autobusy, které vozily mladé studenty od jedné volební místnosti k druhé. Všude hlasovali. Jiní kolegové zažili zastrašování, zažili i jeden takový náznak fyzického útoku. Jinde byly všechny lístky smíchány, sčítací procedura nebyla průhledná,... A to hovoříme pouze o situaci ve volebních místnostech."

Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Laštůvka pokládá situaci za stav vážné krize:

"Musíme udělat všechno pro to, aby ta krize skončila smírně, to jest, aby byla respektována vůle ukrajinského lidu."

Podle Laštůvky je v českém zájmu podporovat Ukrajinu v jejím směřování na západ. Přehlížení Ukrajiny je podle něj neblahým dědictvím minulosti:

"Myslím si, že je to určitá necitlivost a určité nevnímání východního směru, což je pozůstatkem ideologické předpojatosti z nedávné minulosti. Ale já se pokouším jak v Kyjevě, tak v Moskvě, opakovaně zdůrazňovat a opakovat, že vnímáme, že Ukrajina a Rusko jsou jiné země, že zátěže minulosti byly překonány a že máme před sebou novou etapu vztahů."