Zahraniční odborníci chválí českou protidrogovou politiku

Česko je podle zahraničních odborníků na velmi vysoké úrovni v oblasti protidrogové politiky. Ostatní státy by se od něj mohly učit. Shodli se na tom zástupci světových neziskových organizací, kteří se ve středu sešli na jednodenním sympoziu v Praze. Setkání se uskutečnilo u příležitosti Mezinárodního dne proti drogám a překupnictví, který je vyhlášen na 26. června.

"Česká republika je v Evropské unii nováčkem, přitom na ni ale udělala dojem svou protidrogovou politikou. Chceme proto Česko zviditelnit a napomoci tak mezinárodní diskusi, aby se od vás mohly učit jiné země," řekl novinářům Emmanuel Reinert z francouzské protidrogové organizace The Senlis Council, která sympozium zorganizovala.

Spíše než konkrétní opatření vyzdvihli účastníci setkání metody, jakými se Česká republika řídí. "Vaše politika je založena na komplexním hodnocení předchozích opatření. Je to založeno na reálných základech, ne na ideálech," dodal Reinert. Účastníci také ocenili, že Češi nejdou cestou represí, podobně jako například USA. "Válka proti drogám se stala válkou proti jejich uživatelům. A to není správné," uvedl viceprezident Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce Massimo Barra. Efektivnější je podle něho přistupovat k protidrogové politice jako k problému zdravotnickému a společenskému než jako ke kriminálnímu. Závislé na heroinu je třeba především léčit, a ne zavírat do vězení, protože pak jsou méně nebezpeční sami sobě i ostatním, míní Barra. Zároveň vyzval vlády jednotlivých zemí, aby dekriminalizovaly držení malého množství drogy. Podle viceprezidenta to povede k omezení obchodu s drogami.