Obránci premiéra Špidly po šoku z volebního krachu zvedli hlavy

Obránci předsedy vlády a ČSSD Vladimíra Špidly zvedli po počátečním šoku z volebního krachu hlavy a začali ho hájit. Po poslankyni Evě Novákové a ministru zdravotnictví Jozefu Kubinyim se ozval i senátor Richard Falbr. "Dělat takový kravál kvůli prohraným evropským volbám a chtít za to hlavu Špidly je nesmysl," řekl ve středu ČTK. "Vystoupím na ústředním výkonném výboru," zdůraznil. Kritici naopak ochabují.

"Já si myslím, že celé to tažení nakonec skončí tím, že Špidla zůstane," soudí Falbr, který byl zvolen za ČSSD do Evropského parlamentu, má zkušenosti šéfa nejsilnější odborové centrály a byl před lety místopředsedou sociálních demokratů. Myslí si to i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Vládne pocit, že se má něco změnit, nikdo ale neví jak," řekl ČTK. Pokud nepřijde někdo s jasnou představou, pak se podle něj ústřední výbor v sobotu spíše přikloní k zachování nynějšího stavu.

Jako o Špidlově nástupci se hovoří o statutárním místopředsedovi ČSSD a vicepremiérovi Stanislavu Grossovi. Ten se ale vyjadřuje vyhýbavě. V úterý řekl, že Špidla jeho názor zná a že to není názor, který by ho zarmoutil. Nemá prý problém s tím, shodne-li se strana, že současná vládní sestava je správná. Právě ji Špidla hájí. Novinářům po zasedání poslaneckého klubu ČSSD v úterý řekl, že mu jde o vládu založenou na koncepci veřejných koalic, ne na základě různých typů opozičních smluv, o vládu, která vychází z kompromisního prohlášení, o kterém je přesvědčen, že přináší zemi stabilitu a prosperitu. S touto koncepcí prý vyhrál volby a chce ji obhájit i na zasedání výboru. Špidla je rovněž přesvědčen o správnosti finančních reforem.

Také na víkendovém zasedání stranického předsednictva podle Falbra zaznělo, že reforma veřejných rozpočtů je nutná, ne vynucená US-DEU. "Vždyť za Zemana se stát zadlužoval, klientelismus bujel ještě více než za Klause a protikorupční akce čisté ruce bylo jen plácnutí do vody. Teprve teď se začíná něco dělat," řekl.

Rebelů je podle něj ve stotřicetičlenném ústředním výboru strany zhruba třicet. Špidlovým odpůrcům, kteří jsou většinou z poslaneckého klubu, Falbr vzkázal, že nemají vlastní představu o jiné koncepci stranické politiky. Příkladem je poslanec Josef Hojdar, který ochotně ostře mluví před kamerami, ale na předsednictvu neřekl "ani popel", přestože ho k tomu Špidla vyzval. Promluvil prý jen šéf organizace ČSSD Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna.