Poslanci navrhují, aby se na gymnáziích maturovalo z matematiky

Školský výbor Poslanecké sněmovny navrhuje, aby se na gymnáziích povinně maturovalo z matematiky. Žáci ostatních škol budou ve společné části nové maturity povinně zkoušeni jen z českého a cizího jazyka, třetí předmět si budou moci vybrat. Je to jedna ze změn, kterou poslanci zapracovali do vládní předlohy školského zákona. Zákon by měl podle ministerstva školství reformovat systém vzdělávání.

Ministryně školství Petra Buzková má k povinné zkoušce z matematiky výhrady. Myslí si, že by si žáci měli sami vybrat třetí povinný maturitní předmět. Možná, že to tak bude, o maturitě se bude totiž ještě diskutovat, řekla novinářům. Pro zkoušku z matematiky je ale stínový ministr školství Walter Bartoš (ODS), který považuje zákon za špatný.

Školský zákon zavádí rámcové vzdělávací programy nahrazující direktivní osnovy, učitelé by děti měli učit v souvislostech a nepřehlcovat je daty. Školy budou vytvářet své vlastní programy, jimiž se budou moci profilovat. Učitelé budou moci děti známkovat, slovně hodnotit nebo kombinovat oba způsoby. Maturita bude mít dvě části - státní a školní. Obsah, formu i kritéria společné části stanoví stát, druhá část je záležitostí školy.

Buzková je přesvědčena, že zákon poslanci schválí. Mohl by pak platit od ledna příštího roku. Nové maturity by čekaly studenty, kteří na střední školu nastoupí příští rok v září.