Romský parlament zvažuje žalobu na autora Psychologie Romů

Romský parlament zvažuje podání žaloby na autora publikace Psychologie Romů Petra Bakaláře. Chystá se také vyzvat jeho zaměstnavatele, aby k případu zaujal stanovisko. ČTK to řekl předseda romského parlamentu Milan Ščuka. Bakalář ve své knize mimo jiné tvrdí, Romové mají nižší IQ než neromská populace. Důvodem může být podle něj to, že mají menší mozky.

"Pan Bakalář by měl doložit, odkud své informace čerpal. Vypadá to tak, jako by měl přístup k nacistickým archivům z druhé světové války, kdy byly dělány pokusy na lidech, mimo jiné i na Romech," uvedl Ščuka. Podle něj dosud s takovými údaji, jaké uvádí autor ve své knize, žádný seriózní vědec nepřišel.

Bakalář ve své publikaci popisuje takzvanou "morální tupost", kterou podle něj Romové trpí. Tvrdí také, že v žádné zemi se nepodařilo většinu příslušníků etnika zbavit zastaralých a sociopatických vzorců chování, které nejsou slučitelné s důstojným životem v moderní společnosti. Jako námět pro další výzkum navrhuje zkoumání souvislostí mezi zabarvením pokožky a inteligencí. Proti knize se již ohradili někteří odborníci, které Bakalář cituje.