Po nezdaru v Británii budou Romové z Chomutova hledat práci jinde

Některé romské rodiny z Chomutova chtěly po vstupu České republiky do Evropské unie najít práci ve Velké Británii. Po zkušenostech jejich příbuzných a známých, kteří na britské ostrovy odcestovali už začátkem května, však Romové svůj úmysl přehodnocují. Zjistili totiž, že najít v Británii práci není vůbec snadné. Přesto to nevzdávají, jejich cílovými zeměmi však nyní bude Irsko či Belgie, řekl ČTK chomutovský místostarosta Rudolf Kozák.

Romové podle Kozáka narazili v Británii na tvrdou realitu pracovního trhu, kde se každý musí postarat sám o sebe. "Sehnat práci je velice těžké, navíc Romové nyní už nemají šanci na získání podpory. Přesto doufají, že v Irsku nebo Belgii budou podmínky mírnější a oni se uplatní," uvedl.

Žádný masový odchod Romů do ciziny však Kozák neočekává. "Takové signály nemám. Pokud někdo skutečně vycestuje, bude to jen pár rodin," doplnil. Motivem Romů k odchodu do zahraničí je podle člena chomutovské romské rady Jana Šipoše nedostatek práce, region vykazuje bezmála dvacetiprocentní míru nezaměstnanosti. Problémy mají Romové i s občanstvím. Řada z nich je totiž vedena jako Slováci, čímž nemají nárok na pobírání sociálních dávek.