Čeští Romové chtějí pracovat v Británii

Britské azylové domy musí opustit více než dva tisíce lidí z nových členských států Evropské unie. Už nemají nárok žádat o azyl a získávat po dobu posuzování své žádosti sociální dávky. Týká se to především Romů z Česka, Maďarska, Slovenska a Polska. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Lidé, kteří byli v azylových domech, se musí rozhodnout - buď odjet domů nebo si v Británii najít práci. Týká se to i řady českých Romů. Díky případu anonymního Slováka však získali před soudem důležité vítězství. Jak soudce předběžně uznal, britská vláda jim sdělila pozdě, že od 1. května přijdou o právo na podporu. Právní zástupce navíc označil za paradox, že do 1. května, data rozšíření Evropské unie, se jeho klient o práci ucházet nesměl a 1. května měl být vystěhován. Britské ministerstvo vnitra však uvádí, že uchazeči o azyl budou mít možnost projednat svou situaci. Dá se tedy očekávat, že se část Romů vrátí zpět do České republiky. Jiní se naopak do Velké Británie a Irska chystají. Doufají, že budou mít větší šanci najít práci. Podle neoficiálních údajů má v některých romských komunitách práci jen každý desátý člověk.

První Romové už do Británie odjeli například ze severočeského Chodova a další desítky se tam chystají, což potvrzuje předseda chodovského romského sdružení Emil Voráč.

"Mě navštívilo v poradně kolem 30-ti lidí. Nepočítám, že všem se to podaří uskutečnit. Ten zájem je ale veliký. Teď vím o pěti lidech, kteří už vyjeli, a další se chystají. Počítám s tím, že až se někteří lidé vrátí a sdělí, že je to možné, tak se ta vlna velmi zvýší, lidi se budou nabalovat a bude jich podstatně víc."

Lidé, kteří odjedou za prací, nemají nárok na sociální dávky. Předpokládám, že tam neodjíždějí s celými rodinami?

"Neodjíždějí tam s celými rodinami a ví o tom, že nemají nárok na dávky. Někteří už mají zkušenosti s prací v zahraničí. Někteří měli i zajištěnou nějakou práci, už to měli předem domluvené a s tím tam vyjížděli."

V posledních dnech odjelo hledat práci do Velké Británie také několik desítek Romů z Ostravska. Podle jednoho z předáků Josefa Facuna odjíždějí hlavně ti, kteří tam nelegálně pracovali již v minulosti a nyní chtějí využít vstupu Česka do Evropské unie. Romové se podle něj poučili z nezdarů svých předchůdců, kteří do Británie jeli před lety a kvůli nedostatku peněz prodávali i byty. Do zahraničí začínají odcházet i slovenští Romové. Britská vláda však nečeká, že by lidé z nových členských zemí způsobili problémy na trhu práce, kde je půl milionu volných pracovních míst