Sněmovna chce nové zákony schvalovat vždy ve středu a v pátek

O přijímání nových zákonů by Poslanecká sněmovna měla napříště rozhodovat vždy ve středu a v pátek a ne jako dosud ve dnech, na kterých se ad hoc domluví zástupci poslaneckých klubů a vedení dolní komory. Schvalování předloh v pevně stanovených dnech má stranám pomoci k tomu, aby zajistily co možná největší účast svých poslanců při hlasování. S pevnými dny pro hlasování o zákonech počítá novela jednacího řádu, který dolní komora přijala ve čtvrtek.

Opozice tvrdí, že schvalování zákonů v pevně určených dnech pomůže hlavně současné vládní koalici, která má ve sněmovně o pouhé dva hlasy více než nevládní strany. Koalice má přitom tradičně problémy s docházkou svých poslanců, takže již prohrála několik důležitých hlasování.

Předloha nicméně umožňuje, aby poslanci schvalovali nové zákony i v jiné dny než jen ve středu a v pátek. Musela by to však schválit dolní komora jako celek. Nemohla by o tom ale hlasovat, kdyby nejméně dva kluby vznesly námitku. Systém trojího čtení předloh předloha nemění.