NATO nekomentuje volby v SR; Špidla překvapen Kukanovým nezdarem

Severoatlantická aliance, která teprve tento týden ve svých řadách přivítala Slovensko jako plnoprávný členský stát, se zdržuje jakékoli oficiální reakce na výsledky prvního kola prezidentských voleb v Bratislavě, které skončily překvapivým vyřazením vládního favorita Eduarda Kukana a postupem opozičních uchazečů Vladimíra Mečiara a Ivana Gašparoviče do druhého kola. "Ministr zahraničí Eduard Kukan se těší oblibě a respektu a jeho neúspěch je překvapením. Vladimír Mečiar je také dobře známý, ale jeho pověst je opačná. Není to dobrá zpráva, ale nikdo z toho nedělá drama... Uvidíme, jak dopadne druhé kolo a jak se bude chovat případný prezident Mečiar, zda se opravdu změnil," neoficiálně řekl ČTK v Bruselu alianční činitel, který si nepřál být jmenován. "V těchto kategoriích se neuvažuje," odpověděl týž zdroj na otázku, zda by se v případě Mečiarova zvolení mohlo Slovensko ocitnout v NATO v obdobné situaci, v jaké bylo v Evropské unii Rakousko po vstupu nacionalistické strany Jörga Haidera do vlády. Jak činitel poznamenal, Slovensko je již členskou zemí, výsledky demokratických voleb je nutno respektovat a navíc slovenský prezident nemá v rukou skutečnou moc. Za Mečiarovy vlády nebylo Slovensko kvůli prohřeškům na demokracii pozváno do první vlny rozšíření NATO.

Český premiér Vladimír Špidla podle svých slov nepochyboval o tom, že Vladimír Mečiar postoupí do druhého kola prezidentských voleb. Překvapilo ho však, že se dál nedostal slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. "Nepochybuji o tom, že jakýkoli prezident bude dále rozvíjet dobré česko-slovenské vztahy," řekl Špidla. Český premiér prohlásil, že česká strana bude spolupracovat "v mezinárodně politické situaci i na vzájemných společných vztazích" s tím, o kom rozhodne slovenský lid. Špidla nepochybuje, že pokud by se prezidentem stal Vladimír Mečiar, bude i on usilovat o dobré vzájemné vztahy. "Česko-slovenské vztahy jsou do té míry potřebou obou národů a jsou do té míry hluboko zakotvené, že si myslím, že každý politik má zájem na tom, aby je rozvíjel dobře," dodal Špidla.

Referendum o předčasných parlamentních volbách, které se konalo souběžně s prezidentskými volbami a které bylo neplatné kvůli malé účasti, podle Špidly stabilizovalo vnitropolitické poměry na Slovensku a ustálilo situaci vlády. "Myslím si, že (slovenská vláda) bude naším partnerem ještě dlouho," řekl český premiér.

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda nechce výsledky prvního kola slovenských prezidentských voleb komentovat. Prostřednictvím mluvčího resortu Víta Koláře pouze vzkázal, že všem, úspěšným i neúspěšným účastníkům klání o přízeň voličů, blahopřeje. "Mají to v rukách slovenští voliči, mají právo vybrat si svého prezidenta," řekl ČTK Kolář.