Podnikatel Šmerda už nechce pořádat trhy v centru Prahy

Podnikatel Milan Šmerda už nechce organizovat trhy v centru Prahy. Na magistrát dorazil dopis, v němž jako jednatel pořádající firmy Folk Art Production uvedl, že se rozhodl ukončit všechny smlouvy s městem, které se týkají trhů. Na dotaz ČTK to potvrdil primátorův náměstek Petr Hulinský i majitelka firmy a podnikatelova manželka Jitka Šmerdová. Šmerdovy aktivity v centru Prahy mají řadů odpůrců, jimž se nelíbí zejména to, že město na provoz trhů doplácí. O důvodech Šmerdova kroku nechtěla jeho žena hovořit. "Nechci se k tomu vyjadřovat, protože bych musela být vulgární," řekla ČTK. Nadcházející velikonoční trhy bude ještě pořádat Folk Art Production, protože nikdo jiný by je už nestihl organizovat, uvedla. Podle Hulinského je podnikatelovo rozhodnutí krokem správným směrem.

Šmerda v dopise primátoru Pavlu Bémovi podle informací ČTK napsal, že se rozhodl s okamžitou platností ukončit aktivity týkající se pořádání trhů v centru Prahy a ukončit s městem příslušné smlouvy. Vysvětlil to údajně únavou a vyčerpáním ze štvavé kampaně proti sobě a tím, že si je vědom potíží, které městu i ODS přináší spojování s jeho jménem. Šmerda je řadovým členem této strany. Šmerda označil rozhodnutí jako těžké, protože trhy na Staroměstském a Václavském náměstí prý pořádal s plným nasazením a podle svého nejlepšího svědomí. Chce tím městu umožnit to, aby vypsalo v předstihu nové výběrové řízení na organizaci trhů.

Vánoční trhy mají mnoho kritiků, patří k nim zejména někteří opoziční zastupitelé magistrátu i Prahy 1. Nelíbí se jim druhy zboží, které trhovci prodávají. Poukazují také na to, že trhy jsou pro město nevýhodné. Místo toho, aby z nich Praha měla zisk, dotuje je. Poslední trhy poznamenal pád vánočního stromu, který zranil čtyři lidi. Bém už dříve řekl, že se Šmerdou jedná o okamžitém ukončení smluv, které mají dvouletou výpovědní lhůtu. Soutěž na nového pořadatele by mohla být vypsána v létě.

Mladá fronta Dnes nedávno informovala o tom, že Šmerda má za sebou kriminální minulost a byl odsouzen celkem na 16 let. Jeho tresty byly podle deníku před několika lety zahlazeny a nyní už má čistý trestní rejstřík.