Odborníci: ČR letos může do EU odevzdat více peněz, než získá

Česká republika asi letos nevyužije velkou část z peněz, které jí Evropská unie nabízí. Může se tak stát čistým plátcem a do unijního rozpočtu odvede více peněz, než sama získá, odhadují někteří odborníci oslovení ČTK. Nejhorší bude situace u strukturálních fondů, kde má ČR velké zpoždění a první peníze mohou přijít nejdříve na konci roku. Větší příliv peněz tak prý lze očekávat až v příštím roce.

Česká ministerstva zatím nezveřejnila potřebnou metodiku a firmy nebo obce tak stále nevědí, jak se k evropským penězům dostat. EU přitom umožnila podávat projekty již od počátku roku. První výzvy k podávání projektů by podle ministerstva pro místní rozvoj mohly přijít těsně před vstupem do EU.

Podle ekonoma České spořitelny Petra Zahradníka má ČR stále šanci udržet si pozici čistého příjemce, a to díky zemědělským dotacím a prostředkům z fondu soudržnosti, který financuje velké projekty v dopravě a životním prostředí. V něm by měla ČR slavit větší úspěchy, protože již má připravené projekty z obdobného předvstupního fondu ISPA. "Ukazuje se, že udržet si pozici čistého příjemce není určitě nic jednoduchého," poznamenal. Zejména v operačním programu Průmysl a podnikání prý bude letos velmi těžké vůbec nějaké peníze získat. Větší šance na prostředky z unie tak budou mít letos spíše obce než firmy.

V letošním roce ČR odevzdá do unijního rozpočtu asi 19,3 miliardy korun a získat může teoreticky až 24,8 miliardy korun. Přes devět miliard dostane od EU jako kompenzaci a může je použít na cokoli, uvádí ministerstvo financí. Zbylých 15 miliard však bude záviset právě na uskutečněných projektech. Z evropských prostředků může ČR získat do roku 2006 asi 104 miliard korun. Skutečná výše obdržených prostředků však bude záviset na tom, kolik kvalitních projektů obce, kraje a firmy předloží. Do Bruselu naopak stát odvede přibližně 80 miliard Kč.