EK: Nekvalitní práce platební agentury může být drahá

Česká republika má v úmyslu dokončit proces národní akreditace zemědělské platební agentury podle informací Evropské komise někdy v polovině dubna, tedy skutečně pár dní před vstupem do Evropské unie. Pokud se jí to povede, bude agentura od 1. května moci spravovat peníze z evropských fondů a vyřizovat žádosti podávané českými subjekty.

Komisař Franz Fischler ve čtvrtek naléhavě upozornil, že platební agentura musí ke vstupu fungovat, jinak se peníze nedají do pohybu. "Nelze ztrácet ani vteřinu. Jakékoli další zpoždění povede k tomu, že farmáři přijdou o evropské podpory a zatíží svými požadavky národní rozpočty. To by nebylo ani v zájmu Evropské komise, ani členských států."

Úředníci EK předpokládají, že to české ministerstvo zemědělství stihne a že agentura začne od 1. května fungovat. Očekávají však, že její chod nebude bezchybný. To se ukáže při následných kontrolách. "Pokud bude možné důsledky nedostatků přesně vyčíslit, bude Česko příslušné prostředky vracet. Pokud ne, lze uplatnit tzv. finanční korekturu - obvykle stojí důvodné podezření z nesprávného nakládání s penězi deset procent přímých plateb," uvedl nejmenovaný zdroj EK.

Je však skutečně nutné takto naléhat? Platební agentura se bude starat také o příjmy zemědělců od státu, pro ty však nepotřebuje akreditaci podle pravidel EU. Výkupní ceny budou zaručeny tak jako tak. A přímé platby vyplácí EU vždy zpětně - v lednu 2005 by měla dát to, nač bude mít ČR nárok letos. Vysocí činitelé českého ministerstva zemědělství tudíž nemíní situaci dramatizovat.