Klas odmítl obavy Langa z možného úniku údajů ze sněmovní komise

Předseda sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Klas (ODS) se ohradil proti obavám ředitele služby Jiřího Langa z možných úniků citlivých informací z Klasovy komise. Klas v rozhovoru pro ČTK tyto obavy důrazně odmítl s tím, že šest ze sedmi členů komise už absolvovalo bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Obecně Klas upozornil, že vyzradí-li lidé s takovou prověrkou tajné informace, hrozí jim vysoké tresty bez ohledu na to, zda jsou chráněni třeba imunitou.

Lang Právu řekl, že pracovní vztahy BIS se sněmovní komisí jsou dobré a že nevidí žádný problém ve sdělování informací poslancům. "Ale otázka stojí tak: zda informace, kterou předám, skončí v komisi a nedojde k jejímu vyzrazení. Pokud by k němu mělo docházet, pak bychom museli některé akce předčasně ukončit. Byl bych proto rád, aby stejný Damoklův meč v případě prohřešků proti zákonům, jaký visí nad námi, visel i nad kontrolory. Protože poslanec je na rozdíl od nás chráněn imunitou," řekl.

Klas ale Langovy pochybnosti odmítl. Upozornil, že ze sedmi členů sněmovní komise zatím pouze poslanec Vlastimil Dlab (KSČM) nedoložil, zda již bezpečnostní prověrku absolvoval. Zbývajících šest členů ji už podle Klase má, a to na nejvyšší stupeň, tedy přísně tajné. Pro srovnání Klas uvedl, že na stejný stupeň byl prověřen i Lang a další členové managementu BIS. Naopak třeba řadoví operativci mají podle Klase nižší prověření na stupeň tajné.