Schůzka mužů z pozadí vyvolala předvolební spekulace

Martin Bursík, foto: ČTK

Poslanecký klub Strany zelených ve Sněmovně má jen šest členů a v otázce rozhodování o tajné či veřejné volbě prezidenta by vzhledem k rozvržení názorů zřejmě stejně nebyli jazýčkem na vahách. Nicméně jejich rozhodnutí po vytrvalé obhajobě tajného hlasování změnit postoj dostalo do izolace Občanskou demokratickou stranu. Zelení odklon k veřejnému hlasování zdůvodnili jednáním prezidentova kancléře s bývalým poradcem expremiéra Zemana. Proč se ze zdánlivě banálního setkání dvou známých stalo takové důležité politikum?

Přítel bývalého sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf tento týden potvrdil, že se předtím setkal s kancléřem prezidenta Václava Klause Jiřím Weiglem. Tato informace zaplnila česká média před volbou prezidenta. Proč vlastně?

Expředseda ČSSD Miloš Zeman a tehdejší lídr ODS Václav Klaus po celá devadesátá léta představovali vyhraněné politické odpůrce, zároveň se však netajili určitým vzájemným respektem. Ten se ještě vzrostl po Zemanově odchodu z politiky i navzdory tomu, že před pěti lety Zeman s Klausem prohrál souboj o křeslo hlavy státu. Miloš Zeman spíše zanevřel na vlastní stranu, z níž později vystoupil. Zčásti i kvůli tomu, že ho před pěti lety ČSSD vyzvala k prezidentské kandidatuře, kterou pak zřejmě nepodpořili ani zdaleka všichni volitelé z řad sociální demokracie. Dnes Zeman podporuje a chválí Klause jako dobrého prezidenta.

Jirí Weigl  (valevo),  foto: ČTK
Na tom, že se dlouholetí přátelé a spolupracovníci těchto dvou mužů setkali krátce před novou prezidentskou volbou, by nemuselo být nic divného. Redaktoři informačního serveru aktuálně.cz však ve stejnou chvíli zavolali lobbyistu Šloufovi a kancléři Weiglovi a vyslechli si dvě různé verze obsahu setkání. Médii se začala šířit spekulace, že je za tím snaha ovlivnit páteční hlasování. Strana zelených záhy otočila svou přízeň od tajného hlasování k veřejnému. Poslankyně Kateřina Jacques vysvětlila: "My jsme se domnívali, že tajná volba je zárukou důstojného zvolení prezidentského kandidáta, ať už to bude kdokoliv. Ale události posledních dnů vyvolaly naše vážné obavy, jestli se nejedná nekalým způsobem. Záruka transparentní a čisté volby se ukazuje být teď v té veřejné volbě a přispělo k tomu především setkání pana kancléře Weigla s šedou eminencí Miloše Zemana, panem Šloufem."

Martin Bursík,  foto: ČTK
Lídr zelených Martin Bursík opakovaně, dokonce i ve svém vystoupení na páteční volební schůzi parlamentu narážel na hrozbu zákulisních dohod, které by podle různých spekulací mohly zahrnovat ovlivnění části sociálních demokratů, věrných Miloši Zemanovi. Posledním obhájcem tajné volby tak zůstala ODS. Prezident Václav Klaus, který podle svých slov o schůzce nevěděl, považuje celou konstrukci za pouhou spekulaci. Nicméně by nepohrdnul hlasem žádného volitele: "Já myslím, že pan Šlouf žije svým životem a já žiju také svým. Na druhé straně já teda musím říci, že já si vážím každého hlasu, který dostanu. A kdokoli k tomu přispěje, tak mu poděkuju."

Zvláštním vedlejším efektem schůzky, o které se jistě bude ještě dlouho mluvit, je zveřejnění záběrů z bezpečnostní kamery secesního hotelu nedaleko Pražského hradu, kde se Šlouf a Weigl setkali. Vedení hotel nechápe únik záběrů ze schůzky do médií a slíbilo se obrátit na policii. A do věci se pochopitelně zapojil Úřad pro ochranu osobních údajů, potvrzuje ředitel úřadu Igor Němec. "Pokud někdo deklaruje kameru jako bezpečnostní zabezpečení, prevenci proti kriminalitě, tak není možné, aby použil tyto osobní údaje k jiným účelům. V tomto případě se jedná o podezření z porušení několika paragrafů zákona na ochranu osobních údajů. V podstatě je to doklad flagrantního postupu, jak se s osobními údaji nemá zacházet."