Z prezidentských voleb vypadl Zeman, ve hře zůstává Moserová a Klaus

Miloš Zeman, Václav Klaus, Jaroslava Moserová, Foto: ČTK

Při prvním kole volby prezidenta před týdnem ze čtveřice kandidátů Václav Klaus, Petr Pithart, Miroslav Kříženecký a Jaroslav Bureš postoupil do další volby Václav Klaus. Sociální demokracie proti němu tentokrát postavila svého expředsedu Miloše Zemana a lidovci s Unií svobody se dohodli na senátorce Jaroslavě Moserové. Ve Španělském sále Pražského hradu probíhá v pátek 24. ledna druhé kolo a na místě je naše zpravodajka Milena Štráfeldová.

Jaroslava Moserová,  Foto: ČTK,  Foto: ČTK
"Po prvním kole volby postupuje Václav Klaus a překvapivě i senátorka Jaroslava Moserová. Z prezidentských voleb zcela vypadl Miloš Zeman. Atmosféra po prvním kole voleb je daleko nervóznější než před týdnem. Např.premiér Špidla nechtěl volbu nijak komentovat, stejně tak Miloš Zeman. Miloš Zeman se ve svém projevu vymezil tím, čím by prezident být neměl. Neměl by vytvářet alternativu domácí a zahraniční politiky, neměl by mít monarchistické sklony pokud jde o jmenování ústavních činitelů, soudců, velvyslanců neměl by být moralistním kazatelem. Takto se vymezil zjevně v kritice Václava Havla. Naopak prezident by měl být moderátorem, organizátorem politického dialogu.
Václav Klaus,  Foto: ČTK
Projev Jaroslavy Moserové měl největší etický rozměr, ocenila význam Václava Havla a uvedla, že se s ním nechce poměřovat a zdůraznila, že je však natolik zmužilá, že se o post uchází. Zdůraznila, že plní sliby, závazky a nikdy nelže. Jako úkol prezidenta vidí především zvýšení národní hrdosti."

Jako první vystoupil Václav Klaus, který sklidil hned dvakrát nebo třikrát potlesk na otevřené scéně, čím zákonodárce tolik pobavil?

"Klaus se vrátil k bonmotu, který utrousil při předchozí volbě, kdy vyzval zákonodárce, aby se příště při volbě prezidenta polepšili. Uvedl, že se rozhodl polepšit i on sám, ale že zjistil, že to není nikterak snadné."