Miloš Kužvart se vzdal nominace na evropského komisaře

Poslanec ČSSD Miloš Kužvart se vzdal kandidatury do Evropské komise, kterou začátkem února schválila česká vláda. Kužvart ČTK řekl, že v posledních týdnech bylo jeho jmenování do bruselské exekutivy zpochybňováno, zejména ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. Kužvart tak oficiálně potvrdil informace, že již ráno na klubu ČSSD oznámil svoji rezignaci, protože necítí podporu vlády. Rozruch způsobil především fakt, že krátce poté zkolaboval premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla, který Kužvarta navzdory odporu menších koaličních partnerů i opoziční ODS prosadil. Napevno s Kužvartem počítala i Evropská komise, jejíž předseda tento týden přidělil nováčky z přistupujících zemí k současným komisařům. Kužvart měl spolupracovat s komisařem pro zdraví a ochranu spotřebitelů Davidem Byrnem.

Některá prohlášení šéfa české diplomacie podle Kužvarta poškozují pozici České republiky v zahraničí, a to nemíní připustit. "Po středečním přiřazení jednotlivých resortů v Evropské komisi nově nastupujícím komisařům se místopředseda vlády a ministr zahraničí Cyril Svoboda vyjádřil ve smyslu, že 'protlačit někoho partajní lopatou je v Evropské unii platné jako mrtvému zimník'. Toto prohlášení poškozuje Českou republiku jako celek," řekl Kužvart ČTK. Uvedl, že takové znevažování republiky nemíní připustit. Svoboda podle něj nemá právo zpochybňovat rozhodnutí vlády. "I v zahraničí takové výroky vzbuzují údiv. Proto se k dnešnímu dni vzdávám kandidatury na člena Evropské komise. V žádném případě tento můj krok není dán mými osobními pocity," prohlásil Kužvart.

"Minimální podpora v posledních týdnech ze strany stálé mise v Bruselu nebo ministra zahraničí ukazovala, že na rozdíl od jiných kandidátských zemí zde nemohl nastupující komisař počítat s podporou, kterou potřebuje," prohlásil Kužvart. K tomu prý nemohl mlčet. Na dotaz ČTK, zda jeho rozhodnutí vzdát se kandidatury do komise také nesníží důvěryhodnost České republiky, Kužvart řekl: "Určitě to není věc, která by mi dělala radost, ale mám za to, že dojde k menšímu snižování vážnosti České republiky, že nebude neustálé zpochybňování usnesení české vlády. To je mnohem škodlivější," prohlásil. Původně se měl kvůli budoucímu angažmá v Bruselu vzdát poslaneckého mandátu, nyní ale v parlamentu zůstane.