Svoboda vzkazuje zemím EU: Češi neohrozí pracovní trhy v EU

Čeští občané nepředstavují hrozbu pro sociální systémy a pracovní trhy v zemích EU, řekl český ministr zahraničí Cyril Svoboda velvyslancům dosavadních i nových členů EU. Svoboda apeloval na členské země EU, které dříve přislíbily neomezený přístup za prací od května, aby svému závazku dostály a svá rozhodnutí krátce před rozšířením EU neměnily. Jeho slova se týkají například Itálie, Nizozemska a Švédska, které nyní ustupují od plné liberalizace svých pracovních trhů. S nizozemským a italským velvyslancem Svoboda hovořil telefonicky. "Znovu připomněl a ocenil příslib těchto zemí otevřít trh práce od 1. května 2004 a vyzval, aby tento úmysl byl v plném rozsahu naplněn. Zklamání ze změny švédského postoje vyjádřil ve čtvrtek první náměstek ministra zahraničí Jan Kohout.

Podle diplomatů vnímá česká veřejnost možnost volného pohybu na pracovních trzích velice citlivě. Necelé tři měsíce před rozšířením však slibují možnost práce bez překážek pouze Irsko a Británie. Většina členů se rozhodla využít dvouletého až sedmiletého přechodného období nebo chystají různé restrikce. Jsou to sousední Německo, Rakousko, které si přechodné období vymínily, a dále Španělsko, Portugalsko, Francie, Řecko, Finsko, Dánsko, Belgie a Lucembursko. Třeba Německo již nyní určilo pro Čechy početní kvóty, ale podle Kohouta nejsou ani naplňovány.

To, že Češi po rozšíření EU ve velkém nevtrhnou do zahraničí za prací, potvrzovaly v minulosti průzkumy. Česká vláda v úterý vyzvala všech dosavadních patnáct zemí EU, aby své pracovní trhy otevřely pro Čechy hned po květnovém rozšíření. Kabinet chce, aby každý nový člen byl v této otázce posuzován zvlášť. Hrozí, že v případě neúměrných omezení či diskriminace Čechů zavede odvetná opatření nebo se obrátí na Evropský soudní dvůr.