Inspektoři EU kontrolovali masokombinát Jičín a hradecký Interlov

Společnost Masokombinát Jičín, královéhradecký Interlov a Krajskou veterinární správu Hradec Králové kontrolovali ve středu inspektoři Evropské unie. Již v pondělí prověřili hradeckého zpracovatele vajec, firmu Agricol. "Domníváme se, že jsme v kontrolách obstáli," řekl ve čtvrtek ČTK ředitel hradecké Krajské veterinární správy Václav Dlauhoweský. Uvedl, že několik zjištěných nedostatků, které přitom neohrožují hygienickou bezpečnost potravin, bude možné odstranit. Nedostatky blíže nespecifikoval. "Žádný kostlivec na nás ze skříně nevypadl," podotkl ředitel s tím, že ve středu inspektoři svou práci v Hradeckém kraji ukončili.

Téměř pět hodin inspektoři strávili na kontrole v Masokombinátu Jičín. "Zhruba polovinu času věnovali kontrole dokumentace. V provozu se soustředili na křížení toků suroviny a hygienu zaměstnanců. Odnesli si od nás pozitivní dojem," řekl ČTK ředitel masokombinátu Ladislav Adam. Jičínský podnik, který je s ročním obratem kolem 600 milionů korun druhým největším zpracovatelem masa v Hradeckém kraji, kvůli splnění norem investoval přes 110 milionů korun. Zhruba dvě třetiny sumy vydal na výstavbu úplně nové porážky prasat, dále investoval do čistírny odpadních vod, trafostanice, chlazení a dalších zařízení. Na hradecké Krajské veterinární správě inspektoři kontrolovali její činnost a systém práce. "Zajímalo je, zda jsme při našich kontrolách postupovali v souladu s novou legislativou," přiblížil Dlauhoweský.

Při pondělní kontrole v Agricolu byli inspektoři podle ředitele závodu Pavla Štefky s jeho provozem spokojení. Podniku podle něj inspektoři vytkli pouze nedostatky, které bez výrazných nákladů dokáže rychle odstranit. Jedna z výtek směřovala například k seřízení stroje na zpracování vajec. Inspektoři se v Česku pohybují od minulého pondělí, kontroly ukončí v pátek 30. ledna. Cílem mise z Bruselu je prověřit stav potravinářských provozů, provést vyhodnocení a připravit zprávu pro Evropskou komisi.