Grebeníček: Remek potvrdil, že se bude ucházet o křeslo v EP

První československý kosmonaut Vladimír Remek (nestraník) ve čtvrtek potvrdil, že se bude ucházet o kandidaturu za komunistickou stranu při nadcházejících volbách do Evropského Parlamentu. Po schůzce s Remkem to ČTK řekl předseda KSČM Miroslav Grebeníček. "Bylo to neformální, skoro bych řekl srdečné setkání," dodal.

Lídra pro evropské volby a pořadí dalších kandidátů určí tuto neděli v tajných volbách členové Ústředního výboru KSČM při tajném hlasování. Do funkce lídra vedení KSČM navrhlo místopředsedu Miloslava Ransdorfa. O Remkovi se spekuluje, že by mohl obsadit hned druhé místo mezi uchazeči o poslanecké křeslo ve Štrasburku.

Vzhledem k rostoucím preferencím považují komunisté za reálné, že v Evropském parlamentu obsadí až šest křesel. Grebeníček to ČTK potvrdil a dodal, že by komunisté mohli ve volbách předstihnout sociální demokraty stejně jako se jim to daří v preferencích. Stali by se tak v EP významnou složkou frakce sjednocené levice. Celkem bude Česko zastupovat ve Štrasburku 24 poslanců.