Obrana se snaží o zjednodušení obchodu s vojenským materiálem

Ministerstva obrany a vnitra by měla mít v budoucnu možnost obchodovat v zahraničí s vojenským materiálem samostatně. Návrh změny zákona o zahraničním obchodu s tímto materiálem připravila společně ministerstva obrany, průmyslu a obchodu a financí. Ve středu jej projedná vláda.

Dosud stát musel k zahraničnímu obchodu s materiálem tohoto druhu využívat služeb prostředníků, což mnohdy nebylo výhodné. Podle dosud platného zákona totiž mohla obchodovat s vojenským materiálem pouze "právnická osoba se sídlem na území České republiky", vysvětlil Andrej Čírtek z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Podle návrhu, o kterém bude jednat vláda, by nyní právo obou ministerstev na takové obchody podléhalo splnění dvou podmínek. Obrana a vnitro by takto mohly obchodovat jen, vyžádá-li si to zájem zajišťování obrany a bezpečnosti státu a rozhodne-li o tom vláda. "Vstupem státu do přímých obchodních vztahů by mělo být dosaženo zefektivnění financování základních projektů ve vyzbrojování ozbrojených sil, ozbrojených sborů a služeb při zajišťování obrany a bezpečnosti státu. V takových případech by si stát ručil za své závazky sám," dodal Čírtek.