Krajský soud potvrdil trest za chybně vyoperovanou ledvinu

Královéhradecký krajský soud v pondělí potvrdil rozsudek hradeckého okresního soudu nad lékařem Zbyňkem Veselským, který se v roce 2000 podílel na vyoperování opačné ledviny u pacienta Zdeňka Volfa. Okresní soud ve svém rozsudku uznal dvojici lékařů hradecké fakultní nemocnice vinnými z trestného činu ublížení na zdraví a uložil jim osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na 18 měsíců. Operatér Miloš Broďák, který se původně proti rozsudku okresního soudu také odvolal, již své odvolání stáhnul a uložený trest přijal. Veselského obhájce u soudu odvolání zdůvodnil tím, že okresní soud nepřihlédl k některým důkazům a dostatečně neprokázal, že Veselský zavinil poškození zdraví pacienta. Soud však odvolání zamítl. "Obžalovaný Veselský si musel být vědom, že pacienta ohrozil tím, že v lékařské dokumentaci zaměnil ledviny," řekl předseda senátu hradeckého soudu Pavel Vaněček. Veselský i jeho advokát odmítli pondělní verdikt soudu komentovat.

Právní zástupce poškozeného pacienta Petra Folprechta novinářům řekl, že s výší trestu není spokojen. "Rozsudek považuji za velice mírný a neodpovídající poškození zdraví mého klienta," řekl Folprecht s tím, že by trest měl být vyšší, jak ve výměře, tak ve zkušební době. Lékař Veselský navíc údajně na podzim loňského roku vykázal falešnou operaci, poté se dohodl s vedením fakultní nemocnice na ukončení pracovního poměru. Případ vyšetřuje policie, podle dřívějšího vyjádření královéhradecké státní zástupkyně Renáty Vesecké by jednání lékaře mohlo být kvalifikováno jako trestný čin padělání lékařských zpráv a posudků.

Třiašedesátiletý Zdeněk Volf, kterému lékaři nedlouho po vyoperování opačné ledviny, vyoperovali i druhou ledvinu, nyní musí několikrát týdně dojíždět na dialýzu, trpí depresemi, poruchami spánku a může pít pouze půl litru tekutin denně. "Pan Volf se cítí velice špatně, jeho nedobrý fyzický stav podmiňuje ještě horší psychický stav. On nemá žádnou životní perspektivu, jemu bylo ublíženo natolik, že je to nevratné a v podstatě pan Volf pomalu, ale jistě, spěje k posledním okamžikům svého života," řekl Folprecht. Hradecký okresní soud loni Volfovi přiznal odškodné ve výši 459.000 korun. Zmrzačený muž již dříve od nemocnice dostal 405.000 korun, dohromady tak získal 864.000 korun.