Ministr Palas přislíbil zemědělcům 52 procent přímých plateb EU

Dorovnání přímých plateb až na 52 procent úrovně, která je běžná v Evropské unii, přislíbil zemědělcům na sobotním setkání v Mikulově resortní ministr Jaroslav Palas. Pomocí přesunů v rámci rozpočtové kapitoly ministerstva totiž posílí zdroje, které dosud umožňovaly dotace jen 48procentní. "Je to možné brát jako realitu; mám určité možnosti přesunů v rámci celé kapitoly 25 miliard korun," uvedl ministr.

Čeští zemědělci se tak dostanou na dotační úroveň sousedů na Slovensku. Letos mají tuzemští agrárníci dostat z EU přímé platby na tamní čtvrtinové úrovni a stát může na základě kodaňských dohod s unií tyto dotace doplatit až na 55 procent.

Palas zemědělce informoval také o tom, že získá potřebné peníze i na rozvoj venkova, kde EU přidá čtyři koruny ke každé koruně ze státních zdrojů. Česko má na tento program uvolnit 1,1 miliardy a EU 4,5 miliardy Kč.

Pěstitelé i chovatelé z Břeclavska přesto neskrývali obavy ze vstupu do Evropské unie. Předseda představenstva okresní agrární komory Jan Hajda upozornil, že loňské sucho mělo největší dopad právě na jižní okresy Břeclav, Hodonín a Znojmo, kde dosáhl výpadek tržeb až 800 milionů korun. Většina firem tak bojovala o zachování existence a stát je podle Hajdy místo pomoci nutil uvádět půdu do klidu. Ministr však tvrdí, že neměl jinou možnost.

"Do resortu šlo téměř 3,7 miliardy korun, z toho dvě miliardy právě přes uvedení půdy do klidu," vysvětlil Palas. Dalších asi 1,4 miliardy korun získali zemědělci jako náhradu za zaorání.

Ministr spolu s premiérem Vladimírem Špidlou zemědělce dnes povzbuzovali, že pokud jsou schopní, v Evropské unii obstojí. Za dva rozhodující úkoly označili zajištění potravinové bezpečnosti a mimoprodukční funkce zemědělství. "Vypracujeme navíc dotační titul asi 200 milionů korun k tomu, aby se každý zemědělec mohl pojistit," uzavřel Palas.