O vyslání policistů do Iráku rozhodne sněmovna ve čtvrtek

O vyslání vojenských policistů do Iráku rozhodne Poslanecká sněmovna ve čtvrtek ráno. Na odkladu hlasování se dohodla poté, co vzniklo mezi koalicí a opoziční ODS napětí kvůli procedurálním sporům. Odklad hlasování má toto napětí zmírnit. Koalice totiž nemá sílu na to, aby vyslání policistů prosadila sama. Nezbytně potřebuje pomoc od opoziční ODS, kterou ale pobouřily postoje některých koaličních poslanců.

Sněmovna původně chtěla o vyslání až 150 českých vojenských policistů hlasovat ve středu odpoledne. Hodlala tak učinit po celodenní rozpravě, která potvrdila rozkol v řadách vládní ČSSD v názoru na to, zda a jak by se Česko mělo dále angažovat v mezinárodních vojenských silách v Iráku. Části ČSSD se pokračování české účasti v mezinárodních silách nelíbí. Všeobecně se počítalo s tím, že ODS vládní návrh podpoří a nahradí tím hlasy odpadlíků z řad ČSSD. Tyto plány ale zkrachovaly poté, co i vládní poslanci zabránili stínovému ministru obrany za ODS Petru Nečasovi v tom, aby těsně před hlasováním vystoupil se stanoviskem poslaneckého klubu ODS.

Sněmovna neschválila návrh poslance ČSSD Jana Kavana, podle něhož měla policistům zakázat, aby se účastnili rozhánění demonstrací, střežení iráckých vězňů a "prohledávacích operací jakéhokoli druhu". Kavan chtěl navíc činnost policistů omezit jen na jihoiráckou provincii Basra. Sněmovna neschválila ani návrhy komunistů, podle nichž měla vyslání policistů zamítnout.