Návštěvníky rožnovského skanzenu lákaly hlavně speciality předků

Především staleté speciality z tradiční vánoční kuchyně předků dnes zajímaly návštěvníky Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Ve zdejší Valašské dědině totiž dnes ožily lidové chalupy a v jedné z nich mohli gurmáni ochutnat, co dávali předkové na Štědrovečerní stůl. Ve Valašském městečku se zároveň konal Vánoční jarmark. "Jedla se například kyselica z kyselého zelí, hřibjanka z hub, pohanka zapečená s trnkami (švestkami), pohanka s trnkovou máčkou nebo pohanka se špekem. Ale také polévka štědračka a samozřejmě to všechno doplnily zajímavé druhy pečiva, které nesmělo na svátečním stole chybět," řekla pracovnice skanzenu Milena Habustová. Podle pověstí se Valaši považovali za potomky betlémských pastýřů, kteří přinášeli narozenému Ježíškovi do chléva dary. Vánoční pastýřské hry proto připravili ve skanzenu na 20. a 21. prosince v 17:00. Na Štěpána, 26. prosince, završí ukázky Štěpánská koleda ve 14:00 a 16:00, uzavřela Habustová.