Ministr Gross chce, aby dětskou prostituci řešili Češi a Němci společně

Ministr vnitra Stanislav Gross chce navrhnout německé straně, aby policie obou zemí spojily síly k vyřešení otázky dětské prostituce. Na přelomu roku by měl Prahu navštívit spolkový ministr vnitra Otto Schily. "Hlavním tématem bude dětská prostituce," řekl Gross v Chebu na krajské konferenci ČSSD. Dodal, že výsledkem schůzky by měla být dohoda o společném postupu spolkových bezpečnostních orgánů a české policie. "Je třeba, aby dokázaly nezpochybnitelně a autoritativně zmapovat tento problém. Bude-li z čeho vyvodit trestní odpovědnost, bude vyvozena," řekl ministr. "Je žádoucí, aby byl problém řešen. I kdyby se jednalo o jeden jediný případ, jde o jeden z nejodpornějších činů," dodal.

Spolupráce bezpečnostních složek obou zemí se bude opírat o česko-německou smlouvu o pomoci ve věcech trestních. "Právní rámec dává prostor, aby vedle sebe mohly efektivně působit české a německé bezpečnostní složky," řekl ministr. Spolupráci konkretizovat ale odmítl. "Pokud chceme tu věc účinně zmapovat a řešit, nemůžeme konkrétní postup dopředu avizovat," řekl.

Mediální kampaň kolem dětské prostituci v česko-německém pohraničí rozvířily informace zveřejněné v publikaci německé nevládní organizace Karo. Ta označila Chebsko za ráj pedofilů. Informace o stovkách dětí nabízených v pohraničí k prostituci česká policie i radnice příhraničních měst a obcí označily za přehnané. Konkrétní příklady dětské prostituce se zatím nepodařilo najít ani řadě zahraničních žurnalistů, kteří v uplynulých dnech Chebsko navštívili. Nejnověji situaci v Chebu a okolí zkoumali tento týden přímo pracovníci odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. Podle Grosse je třeba problém dětské prostituce řešit v každém případě, i když se důkazy o dětské prostituci nenajdou. "Chceme jméno České republiky v zahraničí očistit," řekl. "Česká republika se nemusí skrývat a může hrát otevřeně, pokud partneři budou seriozní. A já spolkovému ministru vnitra plně důvěřuji," řekl.