Vláda bude v noci pilovat českou pozicí při jednání o euroústavě

Českou pozicí pro závěrečná kola vyjednávání o podobě euroústavy se bude na nedělním nočním zasedání zabývat vláda. Ministři mají dolaďovat mandát, se kterým pojedou příští týden čeští vyjednavači na summit EU v Bruselu. Hlavní principy, které mají hájit, vláda stanovila už počátkem října. I po nedávné schůzce ministrů zahraničí členských a vstupujících zemí EU v Neapoli přetrvávaly ve většině sporných bodů rozpory.

Čeští zástupci podle mandátu prosazují mimo jiné týmové rotační předsednictví v radách ministrů, které zajistí všem členským zemím rozšířené EU plný podíl na činnosti unie. Spornou otázkou při vyjednávání no euroústavě ale zůstává, jak dlouhé má být týmové předsednictví tří zemí - zda jeden rok, nebo 18 měsíců. Kompromis budou političtí lídři hledat i při ustanovení kvalifikované většiny pro rozhodování v Radě EU.

Vláda prosazuje také zachování evropského komisaře pro každou členských zemí. Zejména zakládající členové EU ale namítají, že pětadvacetičlenná komise nebude akceschopná. Mezi spornými body zůstává také to, v jakých oblastech se má zachovat právo veta, což je pro ČR důležité především v daňové a rozpočtové oblasti a v zahraniční politice.

Kabinet své mimořádné jednání zahájí ve velmi neobvyklou dobu - dvě hodiny před půlnocí. Prezident Václav Klaus takovýto termín označil podle svého mluvčího za naprosto nevhodný a proto se schůze vlády nezúčastní. Premiér Vladimír Špidla chce hlavu státu o výsledcích jednání informovat v pondělí.