Američané nevzdávají boj o pronájem svých stíhaček ČR

Američané respektují rozhodnutí komise odborníků, která doporučuje české vládě k pronájmu švédsko-britské vojenské letouny Gripen, ale nevzdávají zápas o dodávky svých letounů F-16 nebo F-18. "Musíme respektovat rozhodnutí komise," řekli ve Washingtonu ČTK představitelé jedné z agentur Pentagonu, která má na starosti odbyt amerických vojenských letounů do zahraničí. Nepřejí si však být jmenováni. Na dotaz, zda považují nynější české výběrové řízení za transparentní, uvedli, že neznají přesně kritéria, podle nichž se komise rozhodovala. Nicméně zmínka o neprůhlednosti po celou dobu rozhovoru nepadla. Právě údajná neprůhlednost rozhodování v minulosti odradila Američany a další zájemce v prvním výběrovém řízení na nákup vojenských letounů, který vyhlásila vláda Miloše Zemana. Vláda tehdy rozhodla, že Česká republika si pořídí stíhačky Gripen, ale povodně a patrně i tlak ze zahraničí nákup zhatily. Američané se nyní spoléhají na to, že rozhodovat bude nakonec vláda. Američtí činitelé jsou proto ve vyjadřování svých názorů opatrní a neřeknou nic, co by se mohlo vykládat jako přímý tlak na vládu, která má rozhodnout do konce roku. "Musí být vzaty v potaz všechny faktory," řekl pouze jeden z pracovníků agentury.

Zástupce velvyslance Spojených států v České republice Kenneth Hillas však rozhlasové stanici BBC řekl, že českou vládu čeká strategické rozhodnutí o tom, jaký druh partnerství si zvolí v otázkách vzdušné obrany pro příští generace. "Není to otázka Ameriky proti Evropě, jde o to, zdali strategická budoucnost České republiky bude spojena s rodinou Severoatlantické aliance, nebo zamíří jiným směrem," uvedl. Podle Hillase by mohli odborníci Pentagonu při případné argumentaci zpochybnit kompatibilnost švédských Jas-39 Gripen s požadavky vzdušných sil NATO.

Mezi důležité faktory Američané řadí návaznost případně pronajatých stíhaček F-16 či F-18 na nyní vyvíjený letoun F-35, který chtějí dodávat spojencům výhledově od roku 2012. "Je zapotřebí mít na paměti dlouhodobé cíle," řekl ve Washingtonu další z pracovníků agentury amerického ministerstva obrany.