Odbory: Čeští kantoři mají stejně práce jako kolegové v zahraničí

Čeští kantoři učí podle studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) méně hodin než jejich kolegové v jiných zemích, odboráři však tvrdí, že jejich pracovní vytížení je stejné. Často prý zajišťují činnosti, které jinde učitelé nedělají. ČTK to potvrdili i další odborníci.

Menší počet hodin odpovídá i nižším platům českých učitelů ve srovnání s kolegy ve světě. Vzhledem k pracovnímu vytížení mají ale právo volat po vyšších platech, řekl ČTK místopředseda školských odborů Jiří Valenta. Údaje o pracovním vytížení poskytuje podle odboráře průzkum EU, který byl zpracováván jinou metodikou. Podle Valenty je studie OECD, která pouze srovnává počty hodin bez bližšího výzkumu, zavádějící.

Předseda školské komise sněmovny Walter Bartoš (ODS) i předseda Asociace základních škol Karel Bárta uznávají, že čeští kantoři učí méně. Poznamenávají však, že mají mnoho povinností navíc, které jinde v zahraničí učitelé neznají. Oba se shodli na tom, že pedagogové by mohli učit víc, pokud by nedělali dozor a nebyli zatěžováni administrativou.