Hojdar po jednání se Štěchem asi podpoří odborářské změny reformy

Poslanec ČSSD Josef Hojdar možná podpoří alespoň některé odborářské návrhy změn reformy veřejných financí. Takový je výsledek jeho středeční schůzky s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Milanem Štěchem. "Mluvili jsme o pozměňovacích návrzích, které jsme předali poslancům," řekl Štěch po schůzce ČTK. Hojdar podle něj řekl, že s odborářskými návrhy pracuje a že jich asi značnou část využije.

Odboráři mimo jiné chtějí, aby se nemocenské dávky v prvních třech dnech nekrátily, chtějí zachovat pětiprocentní daň z převodu nemovitostí, započítávat středoškolské studium do doby výpočtu výše důchodu, zachovat pro ženy s dětmi možnost dřívějšího odchodu do důchodu nebo vytvořit páté daňové pásmo pro bohatší osoby. Hojdar, který nedávno na protest proti podobě návrhu reformy vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD, byl podle Štěcha k návrhům vstřícný. "K žádnému návrhu neřekl odmítavé stanovisko. U některých bylo zřejmé, že je asi výrazně podporuje, některé si nechal vysvětlit a asi to bude zvažovat," uvedl odborový předák.

Hojdar není jediným poslancem, s nímž se šéf odborů setkal. Desítku změn, které reformu změkčují, zaslali odboráři všem dvěma stům poslancům. "Někteří se ozvali a chtěli to s námi konzultovat," řekl Štěch. Několik zákonodárců podle něj slíbilo, že návrhy odborů zčásti nebo zcela využijí pro své pozměňovací návrhy. Odbory, které si stěžují, že s nimi vláda o jejich návrzích nejedná, hodlají na 13. září svolat protestní akci proti reformě.