Odbory: boj proti šedé ekonomice je pro stát životně důležitý

Předseda Konfederace odborových svazů Milan Štěch

Projednávání klíčových zákonů finanční reformy vstupuje do další fáze. Ve středu je bude posuzovat horní komora parlamentu, Senát. Odbory se ještě snaží zmírnit některá opatření, např. plánované snížení nemocenských dávek v prvních třech dnech nemoci, zmrazení růstu nemocenské nebo zvýšení věku pro odchod do penze a tvrdší podmínky pro předčasný odchod do důchodu.

Šance na přijetí těchto úprav jsou ale malé. Proto se odboráři zaměřují na druhou fázi reformy, která by se, jak přislíbil předseda vlády, měla zaměřit na boj se stínovou ekonomikou. V jaké fázi jsou slíbené návrhy a co odboráři od vlády očekávají? Na to jsem se zeptal předsedy Konfederace odborových svazů Milana Štěcha.

"Ve vnějším připomínkovém řízení, tedy i u nás, je zákon o majetkových přiznáních, registračních pokladnách, čekáme ještě na zákon o kolkování alkoholu a další opatření z oblasti obchodního zákoníku a živnostenského zákona, které by měly zprůhlednit oblast podnikání. Ty dva první zákony budeme bedlivě studovat, protože se objevily názory, že majetková přiznání by se podávala od doby platnosti, my chceme, aby byla možnost posuzovat nabytí majetku i nadále zpětně. Stejně tak u registračních pokladen chceme, aby to nebyla jen formální úprava, ale vyvozovaly se z jejich údajů závěry."

otázka: Proč se vlastně odbory zabývají takovou ekonomickou kategorií, jako je stínová ekonomika?

"V praxi je to tak, že zaměstnanci a poctiví podnikatelé, kteří všechny své příjmy zdaní a odvedou pojištění se dostávají do silné nekonkurenční výhody protože na trh přichází peníze, které nejsou z oficiální ekonomiky. Tito lidé působí jako dumping a často vytlačují zaměstnance z řádných pracovních poměrů, zajišťují si neadekvátně silnější kupní sílu a zvyšují tak ceny. Nejvíc na to doplatí ti, kteří kupní sílu z šedé ekonomiky nemají. Kdyby navíc všichni byli v šedé ekonomice, národní hospodářství by se zhroutilo. Nebylo by z čeho financovat veřejné služby, důchody, sociální a zdravotní systém."

Reforma veřejných financí má zpomalit nebezpečně narůstající zadlužování státu. Během tří let hodlá kabinet uspořit asi 200 miliard korun ve výdajích a více než 70 miliard korun získat z vyšších daní. Velké rezervy jsou právě ve stínové ekonomice. Podle velmi měkkého odhadu Českého statistického úřadu projde touto sférou ročně 100 mld korun.