Prezidenta Václava Klause "nemile překvapila výzva" německé Spolkové rady ke zrušení Benešových dekretů

Prezidenta Václava Klause "velmi nemile překvapila výzva" německé Spolkové rady ke zrušení takzvaných Benešových dekretů. Klaus míní, že výzva by mohla být i porušením česko-německé deklarace. Druhá německá parlamentní komora, Spolková rada, se fakticky připojila k požadavkům na zrušení dekretů, když odkázala na starší výzvu Evropského parlamentu z roku 1999 k anulování československých poválečných listin.

Václav Klaus si myslí, že k dekretům se měla Spolková rada vyjádřit ještě před českým referendem o vstupu země do EU, v němž Češi souhlasili se vstupem do unie. "Protože by to jistě byla pro hlasující občany zajímavá informace," uvedl. Pro Klause je naprosto závazné usnesení české sněmovny z loňského dubna. Podle usnesení jsou právní a majetkové vztahy, které vyplynuly z dekretů, nezpochybnitelné, nedotknutelné a neměnné. Prezident připomněl, že v česko-německé deklaraci z roku 1997 obě strany mimo jiné prohlásily, že nebudou zatěžovat budoucnost politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti.

Tato parlamentní aktivita udivila i českou diplomacii. Ocenila však, že se Spolková rada vyslovila pro přijetí Česka do Evropské unie.

Před dvěma dny se k citlivé historii vyjádřila česká vláda v prohlášení k úspěšnému euroreferendu. Byť výslovně nezmiňuje odsun sudetských Němců, prohlašuje, že "evropské společenství dokázalo překonat důsledky hrůz druhé světové války", a zmiňuje se o "z dnešního hlediska nepřijatelných událostech a činech z období bezprostředně následujícího".