Ministr Urban: Boj o státní pomoc Třinci nekončí, zatím je to s EU remíza

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban ještě nevzdává boj s Bruselem o povolení státní podpory soukromým Třineckým železárnám a středeční jednání považuje za remízu. Riziko životaschopnosti firmy je podle něj totiž poměrně značné. "Třinecké železárny v žádném případě nesplňují kritéria životaschopnosti Evropské komise," řekl na tiskové konferenci ministr s tím, že ale Česko nebude v žádném případě přijímat jednostranné kroky. V průběhu července tak dostane Úřad pro ochranu hospodářské soutěže restrukturalizační plán TŽ podle nějž usoudí, zda Třinec potřebuje k přežití vnější pomoc. Pokud závěr ÚOHS bude takový, že TŽ vyžadují tuto pomoc, zpracuje Česko oficiální žádost na Evropskou komisi. "Je možné oficiální žádost EK podat v září," prohlásil. Podpora TŽ by mohla být zahrnuta do restrukturalizace českého ocelářství jako celku.

Vláda zatím projednala návrh na pomoc TŽ v rozsahu téměř dvě miliardy korun, který by znamenal snížení dluhu firmy. "Je však otázkou, jestli v této výši bude možné jednat o této podpoře," uvedl na dotaz ČTK Urban. "Po našem vstupu do EU by taková pomoc možná nebyla," připomněl časový horizont těchto kroků. Na osudu Třince přitom podle Urbana závisí restrukturalizace celého českého ocelářství. "Není možné tuto restrukturalizaci dokončit bez toho, aniž by do ní byly zahrnuty i Třinecké železárny," tvrdí. TŽ jsou již zařazeny do výrobního limitu stanoveného Bruselem na šest milionů tun oceli. "Obě strany znají pravidla, akceptují je a hodlají se jimi řídit. Všichni souhlasí, že budou respektovat zásady obsažené v příslušném protokolu Smlouvy o přistoupení v jeho dnešní podobě," řekl ve středu ČTK Tilman Lüder, mluvčí komisaře Maria Montiho po jeho schůzce s Urbanem.

Zmíněný protokol počítá s obálkou státních podpor ve výši 14 miliard korun pro Vítkovické železárny, Novou Huť a Válcovny plechu Frýdek-Místek. O povolení pomoci Třineckým železárnám Praha při loňském jednání s EU nepožádala. Podle názoru EK podnik nesplňuje podmínky pro udělení pomoci, protože není v krizi a vykazuje zisk.