V Praze a v Olomouci demonstrovaly stovky zemědělců

Asi 200 zemědělců se ve středu podle odhadu pořadatelů sešlo před Úřadem vlády k demonstraci na podporu finančních požadavků, které měl kabinetu původně předkládat kabinetu ministr zemědělství Jaroslav Palas. Kvůli svatební cestě ministra financí Bohuslava Sobotky však bylo projednávání Palasova návrhu odloženo.

Jde o návrh na dorovnání přímých plateb po vstupu do EU v maximální možné výši a také o žádost o dodatečné tři miliardy korun na řešení současných problémů zemědělství.

"Sešli jsme se proto, abychom podpořili našeho resortního ministra," prohlásil ke shromážděným rolníkům předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba.

Zástupci zemědělců zastavovali ministry přijíždějící na jednání kabinetu a žádali je o podporu Palasových návrhů. Zpravidla dostali vyhýbavou odpověď. Demonstrace byla po klidném průběhu rozpuštěna zhruba kolem půl desáté.

Demonstrovalo se také v Olomouci. Přímo před budovou olomouckého krajského úřadu, kterou zhruba na patnáct minut obklíčily traktory, se sešlo několik desítek zemědělců. V rukou třímali transparenty s nápisy "Stejné podmínky s EU" či "Vládo, srovnej podmínky zemědělcům".

"Cítíme se ohroženi. Nemáme stejné podmínky jako naši kolegové z Polska a Maďarska, protože ti narozdíl od nás mají přislíbeno, že dostanou třicet procent přímých plateb ze státního rozpočtu. Jako občan jsem pro vstup do EU, ale jako zemědělec pro něj hlasovat nemohu," řekl Miroslav Pur ze Zemědělského družstva Bohuňovice, který se protestní akce v Olomouci zúčastnil.

Dodal, že tuzemské zemědělství je navíc po loňském propadu farmářských cen a zmrznutí velké části ploch osetých ozimy v kritické finanční situaci. "Zemědělci, kteří mají průměrné výsledky, se dostávají do insolvence. Pracuji v zemědělství dvacet let, ale podobnou situaci nepamatuji," uvedl Pur.

Olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová řekla, že průjezd několika desítek traktorů ulicemi Olomouce nezpůsobil žádné vážnější komplikace v dopravě. "Nedošlo k sebemenším problémům. Řidiči traktorů i ostatní účastníci silničního provozu se chovali naprosto ukázněně a dodržovali předpisy," uvedla Dolejšová. Podle podmínek dojednaných na summitu v Kodani budou čeští zemědělci v letech 2004 až 2006 dostávat z unijních zdrojů 25, 30 a 35 procent toho, co kolegové v EU. Česká republika pak může z peněz na rozvoj venkova a vlastních zdrojů dotace dorovnávat na 55, 60 a 65 procent.

Představitelé nevládních agrárních organizací požadují záruky na dorovnání přímých plateb po vstupu do EU v maximální možné výši. Bez toho hrozí podle nich zemědělcům ztráta konkurenceschopnosti. "Naši východní sousedé už záruky různým způsobem mají," prohlásil Veleba s tím, že jde na příklad o zemědělce v Polsku či Maďarsku.

Navýšení 25 procent přímých plateb ze zdrojů Evropské unie na 55 procent z národního rozpočtu v příštím roce představuje náklady asi 7,6 miliardy korun. "My jsme včera s představiteli agrárního sektoru a s panem premiérem vedli jednání do pozdních nočních hodin. Myslím si, že určitý postup jsme vyjednali, který bude směřovat k dorovnání 55 procent," řekl novinářům Palas. Zemědělci se však obávají, že peníze nebudou k dispozici kvůli chystané reformě veřejných financí.

Kromě doplacení podpor si chtějí zemědělci vynutit také kompenzace aktuálních ekonomických ztrát, způsobených propadem farmářských cen a nepřízní počasí. Pokud vláda návrhy ministra zemědělství nepřijme, hodlají rolníci podle šéfa odborů Bohumíra Dufka lobovat v parlamentu a také stupňovat nátlakové akce. Hlavními organizátory dnešní demonstrace byly zemědělské odbory a Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů.