Odstupující ministr obrany Jaroslav Tvrdík se prý o škrtech v armádním rozpočtu dozvěděl z médií

Odstupující ministr obrany Jaroslav Tvrdík se prý o chystaných škrtech v armádním rozpočtu, kvůli nimž podal demisi, dozvídal až z médií nebo později než generální tajemník NATO. V pořadu České televize Špona také řekl, že ambiciózní plány na reformu ozbrojených sil asi skončí krachem. Tvrdík navíc ještě umocnil zmatek, který provázel jeho odchod z ministerské funkce. Prohlásil, že demisi, kterou podal ve čtvrtek, po pátečním rozhovoru se Špidlou vlastně nechtěl stáhnout - po prohlášení předsedy vlády prý ale neměl jiné východisko. Nakonec po několika hodinách definitivně rezignoval.

Při nedávné návštěvě generálního tajemníka NATO George Robertsona v Praze Tvrdík podle svých slov vůbec nevěděl, o čem se s šéfem aliance bavili premiér a ministr zahraničí Cyril Svoboda. "Až následně jsem se dozvěděl, že mu oba oznámili, že budeme škrtat, u ministra zahraničí dokonce přes média. To mi přijde neuvěřitelné," řekl Tvrdík. Nebylo to podle něj poprvé, kdy se o záměrech snižovat výdaje na armádu dozvěděl z tisku.

Premiér Špidla chtěl podle Tvrdíka dokázat, že "je tvrdě odhodlán prosadit reformu veřejných financí za každou cenu a že zatočí s každým, kdo se mu vzepře". "Tak to se mu povedlo," řekl na adresu svého nadřízeného. Premiér Tvrdíkovo vyjádření nechtěl komentovat s tím, že televizní pořad nesledoval. Špidla si ale nemyslí, že by ministr měl o reformě veřejných financí málo informací nebo jen zprostředkované údaje.