Do funkce ministra obrany premiér navrhuje Kostelku

Miroslav Kostelka, foto: ČTK

Novým ministrem obrany by se měl stát dosavadní první náměstek ministra obrany Miroslav Kostelka. Předseda vlády Vladimír Špidla navrhne jeho jmenování prezidentovi a ten ho do funkce uvede pravděpodobně v pondělí.

Miroslav Kostelka,  foto: ČTK
Dvaapadesátiletý nestraník Miroslav Kostelka byl dosud prvním Tvrdíkovým náměstkem. Je bývalým zástupcem náčelníka generálního štábu, působil i jako vojenský přidělenec v Kanadě. Ke svému budoucímu povolání se zatím nechtěl vyjadřovat, dokud jej prezident skutečně do funkce nejmenuje.

Špidla se při svém rozhodování řídil i doporučením odcházejícího ministra. Hlavní roli ale podle něj hrálo to, že Kostelka má v resortu respekt a může okamžitě pokračovat v reformě české armády.

"Ta základní úvaha byla následující: musí to být člověk, který má v prostředí autoritu, musí to být člověk, který může okamžitě postupovat dál v reformě Armády České republiky, protože to je mimořádně důležitá věc. A je taky důležité, aby to rozhodnutí padlo relativně rychle, protože reforma armády je dynamický proces a musí se tam učinit celá řada rozhodnutí ve velmi krátké době. A jsou to rozhodnutí zásadního rázu, od provozování zbrojních projektů až třeba po redislokaci posádek. Kdybychom tam dávali někoho, kdo se musí zaučit, trvalo by to příliš dlouho."

Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Špidla také řekl, že s novým ministrem by měli spolupracovat jeho dosavadní kolegové z ministerstva na přípravě přepracované verze armádní reformy.

"Pan inženýr Kostelka se dotázal toho reformního týmu, zda je ochoten pracovat na pokračování reformy, a tito lidé mu řekli, že ano. Jistěže v každém týmu jsou změny, to je přirozený personální vývoj, ale žádné rozhodnutí o radikální obměně v týmu v tento okamžik nepadlo."

Špidla připustil, že na vypracování redukované podoby transformace ozbrojených sil budou mít méně času, než v pátek oznámené tři měsíce.

Přestože měl Špidla pravomoc rozhodnout v otázce nového ministra sám, konzultoval ve středu svůj návrh s vedením sociální demokracie. "Debata byla poměrně přátelská," lakonicky komentoval diskusi. Předsednictvo ČSSD premiérovi volbu doporučilo. Někteří členové užšího vedení z Lidového domu by sice ve funkci ministra viděli raději sociálního demokrata, ale premiérovi argumenty na konec přijali - jako například Jana Volfová:

"Je pravda, že tento post byl sociální demokracie, aspoň v té koaliční vládě, takže pokud by to měl být nestraník, tak by měl být blízký sociální demokracii. Jinak pana Kostelku neznám, nejsem odborník a armáda mi nic neříká, takže nemohu hodnotit."

Výhrady některých poslanců ČSSD, že Kostelka teprve nedávno svlékl generálskou uniformu a že armáda vyžaduje civilního šéfa a zkušeného politika, podle Volfové ve středu na předsednictvu nezazněly. Námitky proti navrženému ministrovi nemají podle premiérových slov ani představitelé dalších stran vládní koalice.