Svoboda: Kavan špatnou kontrolou tajných dokumentů poškodil ČR

Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) poškodil Českou republiku. Je o tom přesvědčen současný šéf české diplomacie Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Kavan totiž jako ministr podepsal prohlášení, že skartoval na 400 tajných spisů. Asi dvě třetiny z nich se ale nyní našly, o zbývajících nejsou žádné informace. Mezi ztracenými dokumenty jsou například šifry velvyslanců, ale i materiály NATO. Svoboda proto zakázal, aby česká mise OSN poskytovala Kavanovi tajné informace.

"Jan Kavan podepsal prohlášení, že po prostudování skartoval spisy, které byly vedeny v režimu vyhrazené, důvěrné a tajné. Šlo od roku 1999 až do roku 2002 celkem o 385 jednacích čísel. Tato prohlášení nejsou pravdivá," řekl novinářům Svoboda. Podle informací ČTK je možné, že tajné spisy se takříkajíc ztratily, a Kavan namísto toho, aby po nich nechal pátrat, jednoduše podepsal prohlášení, že byly skartovány.

Mluvčí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Alena Čechová uvedla, že již 11. dubna obdržel úřad od bezpečnostní ředitelky ministerstva zahraničí informaci, podle níž exministr Kavan nepravdivě informoval o skartaci utajovaných písemností, a to dokumentů na stupni "vyhrazené" až "tajné". "Národní bezpečnostní úřad po ověření informace a zjištění dalších údajů následně zahájil správní řízení s Janem Kavanem, které ještě není ukončeno," napsala Čechová v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Úřad podle ní také v květnu zahájil na ministerstvu mimořádný hloubkový státní dozor. Výsledky ale ještě nejsou známy.

Svoboda odmítl spekulovat o tom, zda se pochybení stalo záměrně, či šlo o "pouhou" nedbalost. "To jsou věci, které nemohu říci. I když mám určité podezření. To má člověk v hlavě," uvedl pouze. Kavan je nyní předsedou Valného shromáždění OSN. Zároveň je i zaměstnancem ministerstva zahraničí. A to i přesto, že nesplňuje základní podmínku pro práci v Černínském paláci - tedy nemůže se seznamovat s tajnými dokumenty. Toto oprávnění musejí mít přitom všichni zaměstnanci ministerstva. Pokud by Kavan nebyl oficiálně zaměstnán na ministerstvu, nemohlo by mu proplácet letenky při cestách mezi New Yorkem a Prahou.

Svoboda ČTK řekl, že Kavan v písemném prohlášení každý rok uváděl, že dokumenty skartoval omylem. "Mohou to být dva důvody: buď ty spisy dáváte někam a předáváte je do rukou, kde nemají být, nebo je to kombinace s neuvěřitelným nepořádkem ve vaší kanceláři a vaší práci," prohlásil Svoboda. Kavan podle něj uváděl, že omylem ročně nechal zničit asi 150 dokumentů.

Běžný záznam o skartaci ale vypadá tak, že po spisu zůstanou desky, na nichž je uvedeno, že dokument byl skartován a že u této skartace byli přítomni lidé, kteří to také dosvědčí svým podpisem. Nestačí tudíž pouhé prohlášení ministra. "Někdo může omylem strčit do toho skartovacího stroje jeden papír, ale nemůže zhruba 150," poznamenal Svoboda.

Oprávnění, které zaměstnanci ministerstva potřebují k tomu, aby mohli přicházet do kontaktu s utajovanými informacemi, nebylo podle něj Kavanovi odebráno proto, že by šlo o jeden spis. "Rozhodující je skutečnost, že to byla dlouhodobá praxe, že to trvalo od roku 1999 do roku 2002," dodal. Mezi dokumenty, které mají být údajně zničeny, je kromě šifer velvyslanců a tajných materiálů NATO také například záznam rozhovoru s někdejším generálním ředitelem televize Nova Vladimírem Železným. O skandálu na ministerstvu zahraničí informoval předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jan Klas (ODS). Špičky ODS soudí, že Kavan by měl rezignovat na své politické funkce a také se vzdát poslaneckého křesla. Ve vztahu ČR k OSN se ale podle ministra nic zvláštního neděje. O případu už prý Svoboda informoval premiéra Vladimíra Špidlu. Společně s ním se rozhodl, že Kavanovi skončí pracovní poměr na ministerstvu zahraničí až s koncem jeho mandátu v OSN. Přímo s Kavanem ale Svoboda o záležitosti nemluvil.