Zaorálek: Poslanci v případě bytů v Nerudově ulici pochybili

Předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) připustil, že poslanci udělali chybu, když včas a otevřeně neinformovali o poslaneckých bytech v pražské Nerudově ulici. V nedělním pořadu televize Nova řekl, že zákonodárci nezvládli komunikaci s veřejností o využití budovy, jejíž rekonstrukce bude daňové poplatníky stát 250 milionů korun.

"Mě celá tato kauza mrzí... Myslím, že ta věc mohla být jednodušší, kdyby všechny informace byly od začátku na stole," uvedl. Novináři podle něj měli mít šanci hned na začátku si byty prohlédnout. Sněmovna by si ušetřila mnoho problémů, míní Zaorálek.

Vylosovaní poslanci se mají do bytů nastěhovat v září. Seznam zákonodárců, kteří mají o bydlení v centru Prahy zájem, poslanecké kluby zveřejnily až po nátlaku médií. Pouze ODS tak zatím neučinila.

V ubytovně na Malé Straně je 47 bytů a 32 garážových stání. Nejmenší má rozlohu 32 a největší přes 98 metrů čtverečních. Vybavení jednoho bytu přijde asi na 150.000 korun. Šestnáct bytů bude využívat klub poslanců ČSSD, 14 frakce ODS, 11 bude pro KSČM, pět pro KDU-ČSL a jeden pro Unii svobody