Jsou doplňovací volby jednoho poslance východiskem z povolebního patu?

Poslanecká sněmovna

Hostem rubriky Česko v komentáři je politolog Petr Just z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. S Martinou Lustigovou si povídal o tom, jestli by východiskem z povolební patové situace mohla být dodatečná volba jednoho poslance.

Předseda ODS Mirek Topolánek
Předseda ODS Mirek Topolánek minulý týden navrhl, že řešením volebního patu by mohly být jednorázové doplňovací volby jednoho poslance. Výsledek celostátního hlasování by podle něj rozhodl o tom, která z částí sněmovny je schopna ustavit vládu. Je takové řešení vůbec reálné?

"Reálné by možná bylo, ale přijetí tohoto ustanovení by bylo velmi komplikované. Tato Topolánkova úvaha vychází z toho, že by tady existovaly určité dva bloky a v případě, že by tyto dva bloky měly stejný počet poslanců, tak by se dovolil poslanec a tím by se rozhodlo, který z těch bloků bude silnější. Nicméně systém v České republice není natolik konsolidovaný, že by tady existovaly nějaké dva stabilní bloky. Je tedy těžko předvídatelné, jestli tato možnost - dovolba jednoho poslance - by vždycky byla namístě. Toto by mohlo být uplatněno třeba v Maďarsku, kde opravdu existují dva bloky politických stran, které spolu jak před volbami, tak vždycky po volbách spolupracují. Ale v České republice, kde se v podstatě koalice vytvářejí až po volbách, by to nebylo příliš efektivní."

Byl by to příliš velký zásah do právního systému České republiky? Co všechno by pro to politici museli udělat?

Tady neexistuje možnost, že by Poslanecká sněmovna přehlasovala Senát v případě, že by se tam Senátu něco nelíbilo. Další zásah by samozřejmě byl volební zákon, který by musel upravit jednotlivé technické parametry této volby - to znamená, že by to byl pravděpodobně jeden celostátní volební obvod, musel by upravit, jakým způsobem by se přepočítávaly hlasy na ten jeden mandát, apod. A musíme si uvědomit, že také volební zákon spadá do těch zákonů, kde není možné, aby jedna komora přehlasovala druhou. Obě se musí shodnout na stejném znění."

Nebylo by jednodušší a svým způsobem ústavně čistší vypsat předčasné volby? Vezměme si, že přestože by se volil jeden jediný poslanec, stálo by to státní pokladnu hodně peněz.

Navíc máme i precedens, že lze vypsat předčasné volby i mimo ta ustanovení v ústavě - to znamená, když se obě komory parlamentu shodnou na ústavním zákonu o zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny. Čili určitě by to bylo čistší řešení. Je tady už, jak jsem řekl, precedens z minulých let, kdy to bylo využito. Proti tomu bych nic nenamítal."

Ivan Langer z ODS navrhl do budoucna také další řešení. Tím by podle něj mohly být jakési bonusové mandáty pro vítěze voleb. Co to přesně znamená? A neslo by to s sebou změnu volebního systému?

"Změnu volebního systému by to určitě přineslo. Je to systém, který funguje v Itálii, byli jsme toho svědky v minulých týdnech. Strana, která zvítězí, dostává, tuším, 60 procent mandátů. A tím pádem je tomu bloku zajištěna většina v parlamentu."

A bylo by to vhodným řešením pro Českou republiku?

"To je těžké odhadovat. Lidé tím, že na to nejsou zvyklí, by tomu systému pravděpodobně hned ze začátku nerozuměli. A možná by byly určité obavy menších stran, protože by to samozřejmě bylo na jejich úkor. Ta silná strana by dostala ještě víc, než kolik jí dali voliči hlasů. Pravděpodobně by to narazilo na odpor menších subjektů."