Sparta na cestě za titulem znovu klopýtla

Fotbalisté pražské Sparty si opět zkomplikovali cestu za mistrovským titulem. Vedoucí tým ligy prohrál po svém nejslabším jarním výkonu na půdě třetí Viktorie Žižkov 0:2. Obě branky vstřelil už v prvním poločase slovenský útočník Oravec.

Sparťané na rozbitém žižkovském pažitu zřetelně vsadili na jednoduchou hru. Ze sestavy zmizel Zelenka, naopak přednost dostaly bojovné typy s dvěma vysokými útočníky. Jenže než se vůbec ke svým záměrům dostala, prohrávala.

Gólová akce domácích přišla už v šesté minutě, kdy sparťané propadli ve středu hřiště. Chihuri vyslal vpřed Oravce, slovenský kanonýr obešel brankáře Blažka, který jeho pohyb sice rozhodil, ale gólu ve své síti nezabránil. Sparťané se sice hodně zlobili na asistenta rozhodčího Amlera, že Oravec stál v ofsajdu, ale podle sudích byla trefa regulérní.

Hosté si poté nebyli schopni připravit žádné šance. Sionko na Poborského straně zálohy se v žižkovském oraništi trápil a jeho narážečka s Kinclem ze črtnácté minuty nemohla Pižanowského ohrozit, stejně jako pokus zadovkou po výjimečně vydařeném Flachbartově centru.

Domácí využívali krajních prostorů k rychlým výpadům a i druhý gól padl po jednom z nich. Zbončák ztratil ve 35. minutě zbytečně míč a pak chyběl, když Ščasný poslal přízemní centr před nektyrého Oravce a ten přidal druhý gól zápasu a svůj osmý v sezóně.

Sparťanský kouč Kotrba ještě před poločasem poslal na trávník Zelenku, ale příliš to na sparťanskou hru vliv nemělo. Hosté sice byli častěji na žižkovské polovině hřiště, ale Pižanowski až na pár neškodných centrů neměl práci. Zato Blažek musel opět předvést všechny přednosti. V 68. minutě totiž Oravec pálil z voleje v další jisté šanci, ale letenský gólman jeho pokus vystihl.

Sparta sice celý druhý poločas hrála už pouze s třemi obránci, ale k posílení ofenzívy jí to moc platné nebylo. Její akce se rozbíjely o defenzívní val Viktorie a případné nakopávané míče sbírali stopeři. Žižkov už neměl problém dovést zápas k jisté výhře.