Za Česko bude obnovu Iráku koordinovat zřejmě Janina Hřebíčková

Českým koordinátorem v Úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc v Iráku se zřejmě stane Janina Hřebíčková. Po vyřízení všech formalit bude první z týmu asi 20 odborníků, které Česko do Iráku vyšle. Experti tam budou pomáhat úřadům a obyvatelům a také radit vedení českých podniků, které mají zájem podílet se na poválečné obnově země. Kompletní tým českých expertů by měl být znám do 15. května.

Janina Hřebíčková pracovala v uplynulých 11 letech u různých mezinárodních organizací, převážně OSN, a bylo to většinou v krizových oblastech: na Blízkém východě v Izraeli, potom v Jižní Koreji a posledního osm a půl roku ve všech republikách bývalé Jugoslávie. V Iráku byla před 13 lety jako novinářka.

V Iráku už nyní působí v rámci humanitární pomoci čeští lékaři. Ministerstvo zahraničí už také poskytlo dva miliony korun Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Česká republika byla byla společně se zástupci USA, Austrálie, Velké Británie, Španělska a Polska přizvána na schůzku o sestavení prozatímní irácké vlády. Na jednání se chystá česká velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková. Má tam předávat české zkušenosti z přechodu od totality k demokracii.