Postup spojenců v Iráku rychlý, ale ne bezproblémový

Americké a britské jednotky čtvrtý den invaze do Iráku, nadále pokračovaly v rychlém postupu směrem na Bagdád a podle zprávy agentury AFP se dostaly již na pouhých 100 kilometrů od iráckého hlavního města. Řada zpráv nasvědčuje tomu, že v zájmu co nejrychlejšího proniknutí k metropoli ponechávají Američané a Britové dílčí problémy nevyřešené a menší bitvy nedotažené do konce. Stále přicházejí informace o bojích kolem měst Umm Kasr, Basra, Násiríja či Nadžaf, která měla být podle dřívějších informací již plně pod kontrolou spojenců.

Bomby a prudká protiletadlová střelba byla v neděli po soumraku opět slyšet v iráckém hlavním městě Bagdádu. Podle očitých svědků byla při jednom ze spojeneckých náletů zasažena budova univerzity Al-Mustanziríja, islámské školy, která byla založena už v roce 1234 a Arabové ji považují za nejstarší univerzitu na světě. Bomba zasáhla vstup do univerzitního komplexu, kde vyhloubila deset metrů široký a tři metry hluboký kráter a vytloukla okna okolních obchodů. Zraněni byli tři kolemjdoucí.

Po oficiálním potvrzení skutečnosti, že jeden britský letoun Tornado byl nedopatřením sestřelen americkou raketou Patriot, připustil americký ministr obrany Donald Rumsfeld, že se pohřešuje také jedno americké letadlo a několik vojáků. Irácká strana tvrdí, že sestřeleno bylo celkem pět amerických letadel a dva vrtulníky. Katarská televize Al-Džazíra odvysílala záběry těl nejméně čtyř amerických vojáků zabitých v oblasti města Násiríja a pěti vojáků včetně jedné ženy, o nichž uvedla, že jde o válečné zajatce. Podle amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda je odvysílaný film porušením Ženevských konvencí.

USA oficiálně sdělily, že protestovaly v Moskvě ohledně zpráv o prodeji zakázaných zbraní Iráku ruskými firmami. Nejmenovaný vysoký americký zdroj k tomu řekl, že ruští technici nyní dokonce některé z těchto zbraní v Iráku montují. Rusové to popřeli. Washington má důkazy, že pracovníci této ruské firmy jsou nyní v Iráku, kde se rozhodli pomáhat iráckým silám vybudovat moderní systém pro rušení navigačních systémů USA, citovala AFP nejmenovaný zdroj. Ředitel ruské firmy Oleg Antonov vzápětí obvinění odmítl. Připustil, že vojenské elektronické rušičky jeho podnik vyrábí a že jednal s Iráčany. Zdůraznil však, že Iráku nic neprodal a že žádní z jeho odborníků v Iráku nejsou.