Do Kuvajtu, kde je česká protichemická jednotka, přijíždí další chemičtí specialisté, což může signalizovat možnost, že Irák použije zbraně hromadného ničení

Všech 458 českých a slovenských vojáků 1. česko-slovenského protichemického praporu v Kuvajtu je v pořádku. Uvedl to velitel jednotky Dušan Lupuljev. Češi monitorují situaci v Kuvajtu, nejsou ale jedinými odborníky na boj se zbraněmi hromadného ničení v oblasti. V sobotu byla posílena protichemická jednotka německé armády na plný stav 220 osob, do tří dnů by také mělo přijet okolo čtyř stovek ukrajinských vojáků podobné jednotky. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka to může signalizovat zvýšenou možnost, že irácký režim Saddáma Husajna pod tlakem anglo-amerických vojsk skutečně použije zbraně hromadného ničení.

Podle psychologa Luďka Lávičky prožili Češi a Slováci v Kuvajtu v uplynulých dnech raketových útoků mnoho zátěžových situací, nikdo si z této zkušenosti ale neodnesl psychické potíže. "Zajistili jsme promítání filmů, nákupů drobných věcí osobní potřeby ve městě Kuvajt, a dbáme na to, aby volný čas, který máme, byl naplněn nějakou oddechovou činností," řekl z Kuvajtu Lávička. Problémy, které vojáci mají, se většinou týkají rodinného soužití, proto je podle něj důležité, že se podařilo udržet nepřetržitý kontakt s domovem. Každý voják může telefonovat půl hodiny týdně z mobilního telefonu, mají přístup na internet, k elektronické poště i stránkám se zpravodajstvím.

V polovině 90. let byla rozvodovost účastníků mise UNPROFOR podle armádní psychologické služby kolem 46 procent. Po konci bosenské mise SFOR to bylo 25 procent. Práci svých psychologů pochválil ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Psychologickou pomoc označil za lepší, než jakou mají v některých zemích NATO.