Člověk v tísni má rozjednánu v USA pomoc za statisíce dolarů

Nadace Člověk v tísni má ve Spojených státech rozjednánu pomoc ve výši statisíců dolarů na projekty, které realizuje mimo jiné v Čečensku a Afghánistánu a které připravuje pro Irák po ukončení války. V New Yorku to řekl ředitel nadace Tomáš Pojar. V Českém centru uvedl premiéru snímku Údolí posledních mudžáhedínů o Afghánistánu a výstavu fotografií Ivy Zímové z Čečenska a Afghánistánu.

V rámci pravidelných cest do USA se Pojar informoval v newyorském sídle Organizaci spojených národů, jak se bude postupovat při humanitární pomoci a obnově poválečného Iráku. OSN dosud nerozhodla, jak se do pomoci zapojí, ale již dala najevo, že se humanitární pomoc ujme. Pojar řekl, že nadace se v iráku zaměří stejně jako v Afghánistánu na větší projekty lokálního významu ve školství a zdravotnictví.

Nadace Člověk v tísni od svého vzniku v roce 1992 zprostředkovala nebo poskytla pomoc ve výši 40 miliónů dolarů (1,2 miliardy Kč) a získala v roce 1997 cenu Gratias Agit ministerstva zahraničí za šíření dobré pověsti České republiky ve světě.