Experti: Postoj Bezpečnostní rady státu k irácké krizi je správný

Postoj Bezpečnostní rady státu, která se v pondělí jednoznačně nepostavila pro ani proti vojenskému útoku na Irák, pokládají experti v současné době za správný. Poněkud se liší v názoru na to, zda má koalice v čele s USA přímý mandát k útoku na Irák i na základě dosavadních rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Mluvčí Bílého domu Ari Fleischer uvedl, že koaliční jednotky vstoupí do Iráku, i když Saddám Husajn odejde. Stane se tak ale mírovým způsobem, protože irácké jednotky by neuposlechly rozkazů, aby se bránily. Podle Fleischera vstup koaličních jednotek na irácké území by zajistilo, aby Irák byl zbaven "svých zbraní hromadného ničení".

Podle ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Jiřího Šedivého stávající rezoluce nedávají USA přímý mandát k vojenskému zásahu. Obsah rezolucí ovšem umožňuje jejich různý výklad, což vedlo i k nynějšímu rozkolu mezi zastánci a odpůrci vojenského řešení irácké krize, řekl Šedivý. Rozhodující podle něj bude, jak očekávaný vojenský zásah dopadne. Pokud bude vojenská operace v Iráku rychlá a s minimálními ztrátami na životech a podaří-li se zabránit poválečnému chaosu v Iráku, bude to úspěch. V opačném případě se stávající rozkol v Radě bezpečnosti OSN, NATO i Evropské unii bude dále prohlubovat, podotkl Šedivý.

Dosavadní "irácké rezoluce" OSN při určitém výkladu poskytují přímý mandát i k vojenské operaci, míní naopak doktor práv Miroslav Mareš, který spolupracuje s Mezinárodním politologickým ústavem v Brně. Podotkl, že Spojeným státům dosud jejich "specifický" výklad rezolucí u mezinárodního společenství procházel. Podle Mareše stanovisko Bezpečnostní rady státu svědčí o tom, že se Česko nyní nesnaží vstupovat příliš aktivně do mezinárodního dění a spíše zaujímá postoj, který mu jako nevelkému státu náleží.

Renomovaný francouzský právník českého původu Karel Vašák považuje za nelegální rozhodnutí Spojených států přikročit jednostranně k válce s Irákem bez nového rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Vašákův názor sdílí i další francouzští experti. Nicméně i ve Francii, která je jedním z nejvýraznějších odpůrců úderu na Irák, se v akademické obci najdou odborníci, kteří považují válku s Irákem bez nové rezoluce OSN za oprávněnou. Profesor Vašák, který se mezinárodním právem zabývá na špičkové úrovni více než čtyři desítky let, v telefonickém rozhovoru s ČTK uvedl, že americký postup je v rozporu s Chartou OSN. Podle něj totiž nebyly splněny podmínky použití síly, tedy legitimní obrana a povolení úderu Radou bezpečnosti OSN. Zdůraznil, že v předchozích rezolucích, na něž se americký prezident George Bush odvolává, není použití síly jasně vyjádřeno.