Kardinál Vlk připravuje v Turecku setkání Hnutí fokoláre

Kardinál Miloslav Vlk, český katolický primas, odcestoval do Turecka, kde připravuje 22. mezinárodní setkání biskupů - přátel celosvětového Hnutí fokoláre. Mezinárodní akce se podle informací České biskupské konference uskuteční v Istanbulu letos v listopadu.

V rámci příprav se kardinál Vlk setkal s pravoslavným patriarchou Bartolomějem I. Na programu má také pracovní setkání s dalšími dvěma patriarchy a se čtyřmi katolickými biskupy různých obřadů.

Podzimní setkání biskupů by mělo účastníky mimo jiné blíže seznámit se životem východních církví. Na přání patriarchy Bartoloměje I. je na závěr plánována účast na slavnosti sv. Ondřeje, patrona konstantinopolského ekumenického patriarchátu.

Hnutí fokoláre, nazývané také Dílo Mariino, jehož je Vlk už od dob disentu aktivním příznivcem, založila Italka Chiara Lubichová. V čele hnutí stojí od roku 1943. Několik miliónů lidí tak působí již ve 182 národech světa.

Hnutí, podporované papežem Janem Pavlem II., nachází v důrazu na lásku mezi lidmi společnou řeč nejen s křesťany z dalších církví, ale i s věřícími jiných náboženství. Lubichová s několika dívkami položila základ tomuto duchovnímu proudu během bombardování Itálie za druhé světové války. První "focolare" (rodinný krb) jako forma soužití Bohu zasvěcených laiků uprostřed společnosti bylo v Tridentu. Dodnes je hnutí převážně laické.

"Chiara Lubichová usiluje o dialog a jednotu uvnitř katolické církve, o dialog se všemi lidmi dobré vůle z pohledu, že člověk je stvořen ke společenství," řekl ČTK již dříve biskup František Radkovský. Je dalším mezi českými katolickými hodnostáři, jimž "fokolaríni" blízcí. Zakladatelce hnutí jde podle něj o to, aby princip jednoty v různosti vtiskl pečeť všem oborům lidské činnosti od ekonomie přes politiku ke kultuře.